Scoala americana nu plateste niciun impozit statului roman si sustine ca nu poate fi controlata de nicio institutie a acestuia.

„In lumea aceasta despre nimic nu se poate spune ca e sigur, in afara mortii si impozitelor", sustinea Benjamin Franklin in urma cu peste 200 de ani. Ironia sortii, tocmai conationalii sai au tinut sa-l contrazica, acestia infiintand in Roma-nia o scoala care nu plateste vreo taxa sau vreun impozit, nici in tara noastra, nici in alta parte, se pare.

Cu alte cuvinte, in Pipera exista un al 51-lea stat american, cu statut de paradis fiscal.

Competitia este un cuvant scump in Romania. Nici marii jucatori de pe piata, care prefera intelegerile amicale dintre ei, nici micii jucatori, care supravietuiesc facand afaceri cu statul, nu agreeaza competitia.

Spiritul concurential se educa, iar aparitia unor scoli private, care ar putea functiona dupa o programa scolara mai flexibila fata de rigida si invechita programa nationala, ar putea sa ne dea o speranta in acest sens.

Un invatamant privat ar avea cel putin atuul promovarii unei concurente a ideilor, daca nu si a unei gandiri economice mai liberale, spre deosebire de keynessianismul predominant in scolile de stat.

„Invatamantul de stat generalizat nu este altceva decat o nascocire destinata sa-i modeleze pe oameni dupa acelasi calapod.

Si cum calapodul dupa care acel invatamant ii formeaza este unul pe placul puterii predominante in cadrul carmuirii, invatamantul de stat, in masura in care e eficace si incununat de succes, instaureaza o tiranie a spiritului", spunea, la mijlocul secolului XIX, John Stuart Mill.

Demnitarii prefera invatamantul privat

Aparitia, dupa revolutie, a mai multor scoli private in Romania, dintre care unele internationale, ar fi putut sa contribuie la dezuniformizarea mentalitatii etatiste a romanilor, in sensul promovarii unui spirit concurential care sa nu agreeze „pomenile" de stat si diferitele forme de dependenta fata de acesta.

Implicarea americanilor, reprezentantii ultimului bastion al capitalismului si al invatamantului privat intr-o lume din ce in ce mai etatizata, in invatamant a fost primita cu entuziasm de unii romani mai instariti, printre care ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, primarul capitalei, Adriean Videanu, si fostul premier Adrian Nastase.

Acestia si-au sacrificat o parte din venituri pentru a-si trimite copiii la Scoala Americana, institutie infiintata in 1999, in baza unui Acord intre Guvernul Romaniei si cel al Statelor Unite ale Americii referitor la programele de asistenta economica etnica si in domenii conexe. Scoala Americana este o institutie nonprofit, ce functioneaza sub auspiciile Ambasadei SUA la Bucuresti.

Membrii Consiliului de Conducere al scolii sunt numiti in functie de ambasadorul SUA la Bucuresti. Seful Consiliului de Conducere al scolii este Mark Taplin, insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti.

Nu place concurenta

Pana acum, toate bune si frumoase, numai ca, in loc sa promoveze un spirit economic sanatos, Scoala Americana incalca orice principiu al concurentei, ca si pe cel al statului de drept, atat de drag americanilor. „Domnia legii" este un concept strain respectivei institutii, ea nesupunandu-se niciunei legi, nici romane, nici americane.

In timp ce alte institutii de invatamant private beneficiaza doar de statutul de organizatii nonprofit, platind in schimb impozite pe cladiri, terenuri, contributii la asigurarile sociale si pe cele la sanatate ale angajatilor, Scoala Americana traieste intr-un paradis fiscal.

Potrivit Acordului semnat cu deosebita generozitate de premierul Radu Vasile, atat „serviciile, bunurile de folosinta indelungata si cele consumabile, cat si alte obiecte utilizate in cadrul programelor de asistenta acordata de SUA pot fi importate, exportate, procurate, folosite sau donate organizatiilor din Romania, scutite de orice tarife, taxe vamale, taxe de import, accize, taxe de

inregistrare, TVA, conditii pentru depozitare sau pentru investitii, control al valutei, taxe de cumparare sau donatie a proprietatii si alte taxe sau speze similare". In plus, organizatiile respective vor fi scutite de plata „oricaror taxe, inclusiv taxele pe profit impuse de Romania sau de oricare alta autoritate publica a acesteia".

Intelegere unilaterala

Acordul semnat de Radu Vasile cu Guvernul SUA este total in dezavantajul partii romane, scutirile de la plata taxelor si impozitelor fiind valabile numai in cazul unor institutii americane care acorda „asistenta" Romaniei, reciproca nefiind valabila.

Iar in SUA exista destule scoli romanesti, care platesc taxe si impozite si care nu au fondurile necesare desfasurarii unei activitati educationale in conditii decente.

Articol integral in Saptamana Financiara