Ce e de spus despre o sedinta in care s-au derulat tranzactii in valoare de 14,4 miliarde lei? Ca este un record negativ pentru acest an, este pentru prima data cand in piata s-au rulat mai putin de 20 milioane RON. Probabil ca apatia de astazi poate fi pusa pe seama asteptarii unor vesti dinspre Tribunalul Bucuresti si de la Camera Deputatilor.

Astfel, in piata nici nu putea sa fie vorba de presiune la cumparare sau vanzare si se faceau tranzactii cu volume mici. Indicii bursieri erau la inceput pe scadere, insa pe parcurs majoritatea actiunilor importante, lichide au inceput sa creasca. Toti au inchis pe crestere fata de vineri, usoara crestere, situatie intalnita si la ceilalti indici est-europeni.

Cel mai tranzactionat emitent a fost BRD – GSG (BRD), cu un rulaj de aproape 1,9 milioane RON. Este ultima societate care nu a raportat rezultatele financiare preliminate, nici macar nu au aparut indicii privind profitul, acestea fiind anuntate pentru data de 29 martie.

Cursul a crecut astazi la 18,4 RON/actiune, chiar inainte de inchidere, cu 1,1% mai sus decat vineri, astfel ca BRD se imoune ca una din cele mai bune evolutii din acest an, in mai putin de trei luni aducand detinatorilor un randament de 34,3%.

Despre TLV nu se poate spune mare lucru, ca lichiditate este al doilea titlu din piata, insa cursul nu a reusit sa iasa din stagnare, cu toate ca se poate identifica o evolutie buna, dupa o perioada de trei saptamani fiind reatins palierul de 1,5 RON/actiune.

Segmentul petrolier a ramas doar cu Petrom (SNP) astazi, cele trei societati din grupul Rompetrol, listate la bursa, fiind astazi suspendate de la tranzactionare.

Desi a avut o lichiditate modesta, SNP a reprezentat cu bine sectorul sau, fiind titlul Blue-Chip cu cea mai buna evolutie, la final cursul ajungand la pragul de 0,6 RON/actiune (+1,7%).

In ultima luna SNP a avut unele oscilatii, un maxim de 0,63 RON si un minim de 0,5550 RON/actiune, pentru a reveni la acelasi palier de 0,6 lei noi, unde inregistreaza o crestere de 25,8% fata de ultima zi din 2005.

O actiune care a avut astazi o evolutie buna de la inceput este Turbomecanica Bucuresti (TBM). Maine este ultima zi in care se pot achizitiona actiuni pentru a beneficia de divizarea valorii nominale si de dividend, asta explica evolutia buna din ultimele zile. Cursul a urcat astazi la un maxim de 17,6 RON, inchizand la 17,5 RON/actiune (+1,2%).

Segmentul SIF al pietei bursiere a cunoscut o dinamica lenta in prima parte a sedintei, iar la final unele SIF-uri s-au mai animat, insa pe ansamblu lichiditatea a fost modesta la toate. La nivelul cursurilor de inchidere, variatii de mica amploare si de sens contrar fata de inchiderile de vineri.

Singurul care a crescut ceva mai mult este SIF Muntenia (SIF4). La jumatatea sedintei a inceput sa se cumpere mai mult, cursul a crescut rapid la un maxim de 1,64 RON/actiune pentru a inchide la 1,61 RON (+1,3%).

Astazi a inceput perioada de tranzactionare a drepturilor de preferinta Flamingo International (simbol FLAR01 si caracteristici aici). S-au tranzactionat 339.000 drepturi, la preturi de 0,0200 RON (la deschidere), 0,0100 RON si la final la 0,0080 RON.

La pretul de 0,0080 RON, ar fi trebuit ca pretul actiunilor FLA sa urce pana saptamana trecuta la 0,4500 RON/actiune pentru ca aceste drepturi sa fie interesante la cumparare, pentru actionarii minoritari, insa in acest an maximul atins a fost de 0,4300 RON. La pretul de 0,4100 RON, cat a fost inchiderea de vineri, valoarea teoretica a drepturilor coboara sub 0.