Israelienii sunt asteptati astazi la urne in cadrul unor alegeri legislative al caror rezultat, potrivit sondajelor, este unul cat se poate de previzibil. Ultimele sondaje plaseaza in frunte partidul Kadima, creat de Ariel Sharon si aflat acum sub conducerea premierul interimar Ehud Olmert, al carui pilon electoral a fost controversatul plan de "separare unilaterala" de teritoriile palestiniene.

Partidul Kadima, condus de premierul interimar Ehud Olmert, este creditat cu 34-36 de mandate la alegerile legislative, care au loc astazi in Israel, relateaza Reuters. Potrivit ultimelor sondaje, Partidul Muncii al lui Amir Peretz ar obtine aproximativ 18 locuri in Parlament, iar formatiunea Likud a lui Benjamin Netanyahu intre 12 si 14 mandate.

Dupa socul produs de castigul gruparii islamiste Hamas la alegerile din teritoriile palestiniene, israelienii par a fi convinsi de utilitatea propunerilor lui Olmert care vrea "separare unilaterala".

Nu acelasi lucru se poate spune si despre ministrii de externe din tarile membre ale Ligii Arabe, care s-au declarat categoric impotriva planurilor Israelului privind retragerea din unele parti ale Cisiordaniei si trasarea granitelor definitive cu teritoriile palestiniene.

La ultima reuniune a Cabinetului sau, Olmert a evitat insa discutiile despre planuri strategice si si-a jucat asul din maneca pe factori sentimentali, invocand "spiritul" lui Ariel Sharon despre care a spus ca "nu exista nici o indoiala ca va ramane fundamentul vietii politice in urmatorii ani".

Haifa: Alegeri trucate pentru presa

Armata israeliana a fost prinsa in flagrant de fotografii chemati pentru a asista la alegerile preliminare de la baza militara navala de la Haifa, care au descoperit ca evenimentul era regizat, a acuzat Asociatia Presei Straine, citata de AFP.

Articol integral in Gardianul