Consilierul primului ministru pe probleme de securitate, Marius Oprea, sustine ca noul presedinte al CNSAS, Corneliu Turianu, intra sub incidenta Legii Ticu, pentru ca a facut parte din angrenajul represiv al sistemului comunist.

In emisiunea Romania la Raport de la MIX FM, realizata de Andreea Pora, consilierul a afirmat ca alegerea acestuia in fruntea CNSAS este ca si cum s-ar fi pus „lupul paznic la oi".

Marius Oprea apreciaza ca o minima verificare a activitatii lui Corneliu Turianu poate dovedi ca judecatorii „nu erau straini de dosare in care s-au judecat cazurile politice". El sustine ca din CV-ul sau reiese ca a avut functii pe care nu le putea obtine daca nu avea avize favorabile de la serviciului de cadre al PCR si al fostei securitati.

[c:2:d]„Domnul Corneliu Turianu are o intreaga cariera de justitiabil al statului comunist, de magistrat al statului comunist in spatele sau, inca din 1958. Si-a inceput cariera ca secretar al Tribunalului Popular al Raionului Caracal, ori in 1958 justitia era ultima spita la roata represiva a sistemului comunist.

Mi-e greu sa cred ca in lunga sa cariera care a inceput ca secretar al Tribunalului Popular al Raionului Caracal, a urmat apoi ca executor judecatoresc al aceluiasi tribunal, dupa stagiul militar, a fost apoi judecator al Tribunalului Raionului 23 August, judecator la judecatoria sectorului 8.

In 1971 a fost promovat la Judecatoria sectorului 1, deci in buricul Capitalei, dupa care a ajuns vicepresedinte la Judecatoria sectorului 8, de unde plecase. Judecator, presedinte de sectie la Tribunalul Municipiului Bucuresti din ’79 incepand. Intre 1979 si 1990 a fost presedinte de sectie la Tribunalul Municipiului Bucuresti", a declarat Marius Oprea.

In replica, Corneliu Turianu sustine ca nu este nici o rusine sa faci parte dintr-o familie de magistrati. Fostul judecator spune ca dupa 1990 nu era nevoie de nici un aviz, iar el a fost cel care l-a condamnat la 16 ani de inchisoare pe minerul care a intrat in 13-15 iunie in sediul PNTCD.

Marius Oprea: "In CNSAS sunt interese mai mari decat cele politice"

Marius Oprea, consilier al primului ministru pe probleme de securitate, sustine ca in CNSAS sunt interese mai mari decat in politica, iar noile prevederi ale Legii Ticu au produs cutremure in interiorul serviciilor secrete.

In emisiunea Romania la Raport de la MIX FM realizata de Andreea Pora, el a spus ca pierderile serviciilor trebuiau limitate si pentru asta s-a ales varianta controlului riguros al deciziilor Colegiului, prin alegerea lui Corneliu Turianu in fruntea CNSAS. Consilierul a afirmat ca 12 directori ai SRI au demisionat ca sa nu intre sub incidenta legii si au trecut in rezerva.

[c:1:d]"Aici interesele sunt mai mari decat cele politice. Vedem ce s-a intamplat in perioada din urma, cand in aceste zile, nu mai putin de 12 directori din teritoriu ai SRI au ales calea demisiei, tocmai pentru a nu intra sub incidenta legii", a afirmat Marius Oprea.

Marius Oprea este sigur ca asupra lui Dan Lazea s-au facut presiuni politice. El a declarat ca luni seara acesta i-a spus ca marti va "demisiona din partid si nu mai poate vorbi".