In loc de motto:

Din 126 de politicieni care au facut parte din guvernele interbelice (pana in 1938)si se aflau in viata la finele lui ’47, 23 au parasit tara, 18 s-au convertit la communism iar restul de 85 au fost arestati (49 decedand in inchisori) vezi Ion Mamina si Ioan Scurtu "Guverne si Guvernanti", pag. 125-256, editura Silex.

Asta da lustratie! Meticuloasa, facuta ca la carte. Dupa manualul KGB.

La datele de mai sus mai adaugati cu aproximatie : 5000 militari de cariera ce-au trecut Prutul, ofiteri si subofiteri, 1200 sutane de diverse rituri, 15000 fosti functionari publici anteGroza, treizecisiceva de mii de tarani care n-au inteles agricultura socialista, citeva mii de simpatizanti ai partidelor istorice

identificati de delatori ad-hoc, majoritatea sasilor din Banat, administratia maghiara din Ardeal dintre ’40 si ’44, clasa de mijloc a intregii Romanii care s-a opus nationalizarii de la 1948 si sute de proamericani ce s-au constituit parte vatamata, in munti, fata de mare gandire rosie.

Ori ca sa strangi (in lanturi) atata puhoi de lume, pe care sa-i reeduci sau „Canalizezi" dupa principii proletare, ideologia instalata avea nevoie de oameni fara scrupule, ticalosi.

Ticalosul turnator, ticalosul militian si/sau securist, ticalosul anchetator, ticalosul judecator si, cu voia dvs., dar nu ultimul pe lista, ticalosul activist. Din aceasta tagma si-a tras pecereul seva si cadrele de nadejde ce s-au perpetuat la cirma norodului pana la craciunul din Targoviste.

Si la craciun au stricat bunatate de gloante pe doi popandai care nici la primul foc n-au inteles care cum vine treaba si de ce tocmai ei cand conturile si afacerile au ramas la altii.

Acum ce tot vrea Ticu Dumitrescu, cam de pe la duminica orbului incoace? Sau mai bine ce a sperat pentru ca sorti de izbinda nu sunt. Mult prea macelarita Lege Ticu vrea ca cei care au ciomagit spinarea celor de mai sus, sa nu mai poata beneficia de „avantajele democratiei populare".

Sa fie scosi la lumina, sa-i vada lumea si eventual sa-i arate cu degetul. Nu-i trimite nimeni la Sighet, nici la Aiud, Pitesti, Ramnicul Sarat, Periprava, etc. iar un canal nu se intrevede curand.

Nu de azi de ieri s-a conturat o alta certitudine, pentru ca de o simpla ipoteza nu poate fi vorba.

Inca de la inceputurile instalarii doctrinei sovietice si imediat dupa ce au fost intimidati cei care se mai indoiau de binefacerile comunismului s-a format o clasa speciala de turnatori, folosita cu abilitate de catre securitate, exact acolo unde omul de rand avea cea mai mare incredere. Reprezentantii Domnului pe pamant. Popimea.

Cu multi ani in urma mi-a cazut in mana un bilet, un fluturas. Un text laconic de care BOR s-a delimitat ca de satana: Crestini! Peste trei zile e Craciunul. E mai bine sa-l petrecem linistiti acasa.

IPF Teoctist ...Acesti fluturasi au fost aruncati cu zecile de mii, dintr-un elicopter, pe la ora 11 in ziua de 22 Decembrie 1989, in Bucuresti.

Acum nu este vorba numai de Biserica Ortodoxa. Si in celelalte culte documentele, repet documentele din arhive, abunda de „surse". Sursele se pot identifica relativ usor si la multe din aceste surse le-am aflat adevarata fata chiar daca apar in documente cu nume conspirative ca Relu, Parintele, Sandu, Vasile, Jianu, Clucerul, etc.

Sunt mii de surse consemnate in 40 de ani. Calitatea informatiilor care le dau respectivele „surse" ii desconspira prin loc, timp si evenimente. Ori in aceasta casta, a clerului, indiferent in care religie, cel putin jumatate din slujbasi faceau rapoarte la securitate.

Ca au fost obligati, ca au fost oportunisti, nu are importanta. Important este ca au turnat, pentru ca acesta este termenul. Indiferent pe ce treapt ierarhica a cultului respectiv s-au aflat au turnat. Mai mult, o serie de slujitori ai Domnului aveau grade in securitate.

Este notoriu un preot, consilier cultural al unei mitropolii, despre care tot orasul stie ca este colonel.

Sa revenim cronologic la Ticu Dumitrescu si la legea sa. Timp de trei mandate s-a chinuit sa treaca prin parlament acest important act normativ. Abia in 1999 dezbaterile si adoptarea acestei legi a fost posibila si in baza ei s-a creat CNSAS-ul. O lege mult diferita de ce a propus initiatorul ei.

Amendamentele venite din intreg spectrul politic au facut ca legea sa opereze cu mainile legate. Iar actualul sef la CNSAS, dl. Turianu, tot in ’99, in timpul dezbaterilor a sustinut ca legea sa nu opereze si in cazul clerului.

Asemenea retineri au venit, din nou, in primavara acestui an, odata cu dezbaterile legii lustratiei la care un reprezentant PD a solicitat ca aceasta lege sa nu-i afecteze pe sportivi si preoti.

Intr-un interviu, care mi l-a acordat la inceputul lui martie curent, Ticu Dumitrescu mi-a expus, cu patos si multa tristete, indaratnicia adversarilor, dar si a pseudoaliatilor, in promovarea legii.

...M-au vizitat diverse fete bisericesti de cand a aparut zvonul ca voi fi presedintele CNSAS. Eu le-am spus la toti: Iertati-ma, eu nu sunt nici macar in haina sfintiilor voastre sa dau binecuvantari, anateme si astfel de lucruri. Totul se decide in Colegiu, eu n-am decat un vot, nu pot sa inventez contradocumente sau dosare.

Toate dosarele sunt prezentete cu referate de cercetatorii de la institutie. Cind se supune la vot eu imi exprim votul si mai mult nu pot sa fac. Daca se prezinta dosare despre turnatori sau securisti nu poti sa selectezi. Unii da si unii nu. Ori judeci pe toti cu aceiasi masura ori te lasi pagubas.

Eu n-am cerut decat masca jos. Desconspirarea. Daca vrea apoi Sinodul sa-i pastreze, pe Anania sau pe cine-o fi, sa-i pastreze. Eu nu am cerut pedepse. Doar adevarul....

Dar acesta era un semnal de alarma serios pentru popime si trebuiau intreprinse urgent masuri de contracarare. Iar prilejul s-a ivit cu trei zile inainte de votul mai putin integru al Colegiului. Simbata trecuta, pe 25 martie, in plin post al Pastelui, Bartolomeu Anania si-a implinit visul de decenii.

Sa se mitropoleasca si sa dezbine in acelasi timp Mitropolia Ardealului. Trufia a castigat. Organizata cu mare fast inscaunarea a avut girul Sinodului si a conducatorului acestei institutii, un personaj al carui state de servici sunt ambigue. Demne de Legea Lustratiei.

Iar oaspeti de seama au fost presedintele Basescu si liderul PD, Emil Boc. Daca tot s-au deranjat sa bata dealul Clujului, oaspetii au luat act de plangerea ierarhiei ordodoxe vis-a-vis de impielitatul de Ticu care nu tine cont de randuielile bisericesti.

Si daca Ticu le strica ploile, inaltele sutane nu garanteaza ca vor putea manipula mirenii la viitoarele alegeri.

Pusa pe tapet respectiva plingere, in care si „serviciile" si-au bagat coada, s-a cazut de cuvinta ca unul din recomandatii PD in Colegiu sa-si depuna candidatura pentru presedentia CNSAS la doar trei zile de la inaltpreasfanta numire. Si culmea, a castigat.

Da, Corneliu Turianu l-a invins pe cel care si-a sacrificat un segment important din viata pentru demascarea celor s-au spurcat la fleica comunismului.

Exact in acelasi timp la senat, la comisia juridica a senatului, se discuta legea lustratiei unde amendamentul pentru scutirea clerului de litera acestui act normativ are castig de cauza. Daca trece si de Camera nu vom vedea popi demascati.

Iar totul se intampla in timp ce Presedintele naviga pe Huang He ( Zang Tze cum spunea Mao sau Fluviul Galben) la care Sanhai-ul este riveran. Totul e cusut cu ata alba. Cu parama alba.

Mass-media, aproape in totalitate, a sesizat magaria si a stigmatizat trasul pe sfoara a celui ce de drept merita functia. Mai putin aprofundarea cauzelor reale, din motive care-mi scapa. Adevarul e ca e pacat sa te pui rau cu unsi Domnului pe pamant.

La urma urmei fostii securisti nu sufera prea mult la o eventuala descoperire. Afacerile care ii apasa zi de zi si intorsul banilor prin conturi le distrage atentia de la functii publice. Acolo si-au bagat odraslele.

L-am intrebat pe Ticu Dumitrescu despre sansele legii lustratiei. Raspunsul a fost demobilizator: ... Nu se vrea o lege a lustratiei, nu se vrea un proces al comunismului. Am solicitat conducerii statului, luna trecuta, sa faca o declaratie politica in care sa se condamne comunismul, ororile acestui sistem.

Mi s.a raspuns ca nu sunt probe. Mai mult ce sa spun. Am initiat un proiect privind reabilitarea si reparatii morale si materiale pentru detinutii politici. Am promisiunea doamnei ministru Macovei ca va sustine acest proiect...

Am incheiat interviul de acum trei saptamini solicitand acestui extaordinar om sa-mi spuna ce va face in cazul cind va fi numit presedinte la CNSAS. ...Am informatii ca este agitatie mare in legarura cu venirea mea la aceasta institutie.

S-a acreditat ideea printre salariati, compartimentul dezinformare, ca odata cu venirea mea se vor face concediari masive. Sunt manevre murdare dar cineva le doreste.

Din contra, eu vreau sa intaresc serviciul de cercetare pentru ca sunt peste un milion de dosare.Vreau ca noua echipa sa-si recastige prestigiul care l-a avut in primul an de activitate. Vreau ca nici un membru al Colegiului, prin activitatea sa, sa mai faca rau imaginii CNSAS. Aici nu voi face concesii...

...Eu imi cheltuiesc, din rezerva mea de viata, acceptind acest post, care nu vreau sa-l ocup ca un simplu simbol. Vreau sa fac treaba pentru ca ma doare totusi soarta acestei institutii care am gindit-o atata amar de ani si am indurat ironiile cinice a celor in vizati...

Asa gandea Constantin Ticu Dumitrescu, in baza asigurarilor de sprijin din partea politicienilor puterii, sa regandeasca activitatea de viitor a Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii cu putin timp inainte de candidatura surpriza a dl. Turianu.

Si l-as invita pe dl. Turianu, daca va insista sa ramana in aceasta functie dobandita prin jocuri de culise, sa inceapa demascarea in ograda proprie.

Mai precis la Spiru Haret unde, un coleg de-al domniei sale in predarea dreptului, acum cateva decenii, a avut o functie represiva in aparatul de securitate de care s-a achitat exemplar.

Si domnului senator Bolcas, ca exponent de vaza al PRM, sa ia act ca la puscarie nu se tineau cursuri universitare (referitor la interventia penibila la televiziunea B1 din seara cu pricina), iar Ticu Dumitrescu este un intelectual prin caracter (mult mai mult decat unii din colegii domniei sale cu diplomele lor cu tot).

Revenind la cler si privilegiile amenintate le reamintesc ca IPS Nicolae Corneanu, Mitropolit al Banatului, a avut puterea de a recunoaste greselile unei perioade trecute si nu si-a stirbit cu nimic din prestigiul de care se bucura.

Spovediti-va! Pacatele voastre!

Andrea Varga