„Grupurile de interese" blamate de presedintele Traian Basescu, de fiecare data cand are posibilitatea si, indirect, prin portavocea Elena Udrea, au finantat serios Alianta D.A. in cursul anului trecut. Conform datelor publicate recent in Monitorul Oficial, Dinu Patriciu a fost, in 2005, cel mai generos sponsor al Aliantei PNL-PD.

Este insa neclar daca sumele au mers exclusiv la campania electorala pentru Primaria Bucurestiului sau Alianta s-a bucurat tot anul de generozitatea magnatului liberal. Firmele controlate de Patriciu - Rompetrol S.A., Rompetrol Rafinare S.A. si Rompetrol Downstream – au dat, anul trecut, Aliantei 360.000 RON (3,6 miliarde de lei vechi).

Cele trei firme au avut contributii egale, ele virand in conturile Aliantei cate 120.000 RON (1,2 miliarde de lei vechi) fiecare.

Declaratiile liderilor Aliantei se bat cap in cap. Adriean Videanu sustine ca banii au fost folositi in campania electorala.

Democratul Gheorghe Albu, trezorierul Aliantei, sustine insa ca banii ar fi putut veni oricand pe parcursul anului trecut. „Eu nu am acum o evidenta in fata, sa vad cand au intrat banii. Ei ar fi putut veni si in campanie, si oricand", ne-a declarat, ieri, Albu.

Videanu: „Sunt banii liberalilor"

Participarea lui Dinu Patriciu la finantarea campaniei electorale nu-l deranjeaza pe Adriean Videanu. Presedintele executiv al democratilor a declarat ca el, personal, nu are ce sa isi reproseze, deoarece „totul s-a petrecut legal".

Videanu ne-a spus ca el nu are nici o legatura cu acesti bani, sumele venind pe filiera liberala."Sumele au venit in campania electorala.

Acesti bani nu sunt din partea PD, ci din partea PNL. Potrivit protocolului Aliantei, cea mai mare parte a banilor au provenit de la PD pentru ca eu eram candidatul pentru functia de primar general, iar restul au fost adusi de liberali. Sumele care au venit de la Rompetrol sunt contributia PNL si au fost aduse de Ludovic Orban", a spus Videanu.

Totusi, trebuie remarcat ca liderul democrat este, poate, singurul membru al conducerii PD care i-a luat apararea lui Patriciu.

„Nu sunt specialist, dar mi s-a parut un pic fortat sa chemi pe cineva, in miezul noptii, sa-l ameninti ca-l arestezi, iar apoi sa constati ca nu se respecta procedura", declara liderul pedist, in februarie 2006.

Articol integral in Gandul