Introducerea cotei unice de impozitare a fost salutata nu doar pentru relaxarea fiscala pe care o presupunea, ci si pentru atenuarea procesului birocratic pe care ar fi putut sa o aduca. Multi romani au crezut ca au scapat de completarea declaratiilor de venit global. S-au inselat insa.

Cu exceptia celor care au venituri numai din salarii, pensii, investitii, venituri din activitati agricole, venituri din premii si din jocuri de noroc, a caror impunere este finala, ceilalti contribuabili persoane fizice sunt obligati sa dea cu subsemnatul la Fisc.

Contribuabilii mai au doar doua saptamani pentru a completa si depune la Fiscul local "Declaratia speciala" privind veniturile realizate pe anul 2005. Declaratiile se completeaza pentru fiecare sursa de realizare a venitului.

Ele se depun de catre toti contribuabilii care realizeaza, individual sau dintr-o forma de asociere, venituri din activitati independente, precum si venituri din cedarea folosintei bunurilor, inclusiv pentru veniturile din activitati agricole pentru care nu s-a optat pentru determinarea impozitului pe baza de norme de venit.

Cota de impozitare este de 16%. In cele mai multe dintre cazuri, in care impozitul se plateste la sursa, completarea declaratiei ar trebui sa fie inutila. Insa cum functionarii statului s-au obisnuit sa leneveasca, punandu-i pe contribuabili si pe contabilii firmelor private sa le faca treaba, completarea declaratiilor este inca necesara.

Venitul din chirii se calculeaza la cursul fiecarei luni

In cazul in care un cetatean detine o locuinta sau un teren pe care le-a inchiriat sau arendat in 2005, el va trebui sa completeze sectiunea a doua a formularului 200, pe care ar trebui sa-l primeasca prin posta.

In cazul in care chiria sau arenda reprezinta echivalentul in lei al unei valute, venitul brut se determina pe baza chiriei/arendei lunare evaluate la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in ultima zi a fiecarei luni. In cazul arendei, daca plata se face in natura, se face o evaluare a platii in lei pe baza preturilor medii ale produselor agricole.

Taranii pot sa aleaga

Daca un contribuabil a obtinut venituri din desfasurarea de activi-tati agricole, el are posibilitatea sa opteze fie pentru plata impozitului pe venitul real obtinut, fie pe baza de norma de venit. In primul caz, daca taranul nu mai are si alte venituri in afara de salariu si pensie, el nu va mai trebui sa completeze declaratia de venit global.

In schimb, are obligatia de a depune anual o alta declaratie de venit, pana la data de 30 iunie inclusiv a anului fiscal, pentru anul in curs. In cazul unei activitati pe care contribuabilul incepe sa o desfasoare dupa data de 30 iunie, declaratia de venit se depune in termen de 15 zile inclusiv de la data la care contribuabilul incepe sa desfasoare activitatea.

Daca opteaza pentru impozitul pe venitul net din activitati agricole, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, acesta este obligat sa completeze declaratia de venit global si sa efectueze plati anticipate aferente acestor venituri la bugetul de stat. Pana la data de 31 mai a anului urmator, platile anticipate vor fi regularizate de organul fiscal competent.

Articol integral in Saptamana Financiara