Gatit, spalat vase, curatenie, calcat haine si ingrijirea copiilor. Asta fac romancele peste cinci ore din zi, in timp ce barbatii stau la serviciu, calatoresc sau se duc la cumparaturi.

In mai toate statele Uniunii Europene, ca si in Romania, femeile intre 20 si 74 de ani sint, in continuare, cele care stau mai mult acasa si se ocupa de gospodarie. Acestea sint rezultatele prezentate in studiul Eurostat „Cum isi petrec timpul femeile si barbatii din Europa?".

Femeile petrec cu 50% mai mult timp cu treburile casei in comparatie cu barbatii, cum e cazul Suediei, ajungind pina la 200% in Italia si Spania. In Romania, femeile petrec peste cinci ore trebaluind, din care aproape 35% la coada cratitei, in timp ce barbatii acorda doar putin peste doua ore activitatilor casnice.

Barbatii petrec mult timp in gradina

Studiul Eurostat, „comparabil cu datele primite de la Institutul de Statistica si realizat pe un esantion de peste 17.000 de persoane", asa cum se mentioneaza in sondajul UE, arata ca femeia ramine tributara spatiului inchis al casei, in timp ce barbatul isi petrece o mare parte din timp la serviciu, studiind sau calatorind.

Daca o romanca petrece cele peste cinci ore de lucru casnic la coada cratitei, restul se imparte intre alte activitati, cum ar fi curatenia (16%), spalatul si calcatul rufelor (13%), spalatul vaselor (10%), ingrijirea copiilor si chiar gradinarit (7%). Insa, cind vine vorba despre treburi mai grele, barbatul isi reintra in forta.

Din cele aproape doua ore destinate activitatilor domestice, barbatii romani acorda cel mai mult timp gradinaritului (17%), curateniei alaturi de sotie (17%), reparatiilor (11%) si altor activitati de acest gen (26%). Doar 1% din timp il petrec barbatii din Romania spalind si calcind haine si doar 3% spalind vasele dupa ce maninca.

Articol integral in Cotidianul