Clanul Awdi nu a platit decat 28% din taxele, impozitele si contributiile datorate statului. In plus, isi fura propriii angajati

Presedintele Rodipet, Hassan Awdi, afirma ca tirajul "Saptamanii Financiare" nu a fost sabotat, invocand in acest sens faptul ca este un om care isi respecta angajamentele. Cat de parolist este Awdi stiu cel mai bine angajatii sai, carora le-au fost retinute contributiile individuale la asigurarile sociale, de sanatate si de somaj, fara insa ca acestea sa fie virate statului.

Mai grav pentru Awdi este faptul ca, potrivit legislatiei, nevirarea la buget a acestor sume constituie infractiune si se poate pedepsi cu doi ani de inchisoare

Restante de zece milioane de euro la diferitele bugete ale statului numai in cazul Rodipet, dar si datorii de alte milioane declarate la Fisc de alte firme detinute de famiglia Awdi. Aceasta este adevarata fata a "investitorilor" libanezi carre au incercat sa-si cumpere protectia presei prin achizitionarea Rodipet.

Chiar daca in cursul anului 2004 Guvernul a fost ingaduitor cu Awdi, parafand o stergere de datorii la buget ale Rodipet, acesta nu a folosit prilejul decat pentru a continua politica de neplata a taxelor, impozitelor si contributiilor.

Potrivit datelor din aprilie ale Ministerului Finantelor, Rodipet are datorii la cele patru bugete ale statului in valoare de 35.520.725 lei noi, aproximativ zece milioane de euro. Acestea reprezinta numai circa 72% din sumele pe care compania ar fi trebuit sa le plateasca Fiscului.

Datorii... dupa buget

Datoria la bugetul de stat este de 31.149.388 lei noi, dintre care doar 13.467 lei reprezinta restantele la plata impozitului pe profit. Motivele pentru care aceasta suma e modica stau in profitul redus declarat de Rodipet.

Compania de distributie a presei a mai uitat sa plateasca alte aproximativ 3 milioane lei la bugetul asigurarilor sociale, dar si cate 700.000 la sanatate si somaj. Iar acestea sunt sumele pe care Rodipet le datoreaza numai statului, cele catre furnizori si parteneri de afaceri fiind probabil mai mari.

Rodipet fura din buzunarele angajatilor

Patronii libanezi ai Rodipetului nu doar ca "uita sa plateasca" birurile catre stat, dar mai si fura din buzunarele angajatilor. Ei au retinut 179.359 lei drept contributie individuala de asigurari sociale de la angajati, 3.359 lei drept contributie la sanatate si 15.958 lei la somaj, insa nu au virat banii acestia statului, folosindu-i in alte scopuri.

Utilizarea in alte scopuri si nevirarea la buget a contributiilor retinute de la asigurat se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani, in cazul asigurarilor sociale sau cu inchisoare intre 3 si 6 luni in cazul celor pentru somaj, de exemplu.

In plus, completarea formularelor tip privind contributia de asigurari sociale cu date nereale, avand ca efect denaturarea evidentelor privind asiguratii, stagiul de cotizare sau contributia ori efectuarea de cheltuieli nejustificate din bugetul asigurarilor sociale de stat este considerata infractiune de fals intelectual.

Articol integral in Saptamana Financiara