Cea mai mare parte a atentatelor cu bomba din Romania au reprezentat „mesaje" de intimidare, iar cei care au creat si amplasat dispozitivele explozive au facut parte din grupari de crima organizata.

Surse din cadrul serviciilor de informatii sustin insa ca au existat si cazuri in care bombele, mai sofisticate, au fost legate de numele unor organizatii catalogate drept teroriste, cum ar fi Partidul Muncitoresc din Kurdistan (PKK).

„Cele mai periculoase bombe descoperite la noi in ultimii ani au fost „opera" unor cetateni de origine kurda sau araba. Atentatele au reprezentat tot un fel de reglari de conturi. De fiecare data, „tintele" au fost cetateni straini (turci de origine kurda sau arabi) care, intr-un fel sau altul, aveau legatura cu organizatiile din care faceau parte atentatorii", au precizat sursele citate.

Giurgiu si Bucuresti: doua tentative de atentat cu amprenta PKK

Aceleasi surse sustin ca una dintre bombele ce poarta amprenta PKK ar fi cea amplasata pe 8 aprilie 2000, pe „burta" unui autoturism parcat in fata localului „Irish Pub" din Piata Universitatii, in plin centrul Capitalei.

Dispozitivul exploziv improvizat intr-o teava cu diametrul de aproximativ opt centimetri, pe care „artizanul" o umpluse cu Semtex (exploziv plastic), a fost plasat chiar sub scaunul soferului.

Tinta: proprietarul masinii, un cetatean turc de origine kurda, ruda a unuia dintre liderii filialei din Romania a PKK.

Un alt dispozitiv exploziv, purtand amprenta aceleiasi organizatii, ar fi fost cel amplasat intr-o masina abandonata, pe 4 februarie 1999, in benzinaria Istanbul Petrol, de pe soseaua Bucuresti-Giurgiu.

Proprietarul benzinariei, tot un cetatean turc, a declarat in fata anchetatorilor ca „ar fi avut probleme cu PKK pentru ca nu si-ar fi platit la timp taxele datorate organizatiei".

Cea mai puternica bomba, opera unui iranian

Cea mai puternica bomba descoperita vreodata in Romania a fost amplasata, la finele lunii aprilie 1992, in portbagajul unui autoturism Citroen parcat pe aleea de acces catre restaurantul Pescarus din Parcul Herastrau.

„A fost opera unui „profesionist" iranian. Peste sase kilograme de exploziv plastic C4 si peste 2.000 de bile de otel cu circumferinta de 11 milimetri. „Lucrata perfect", alimentata de la bateria masinii si actionata cu o telecomanda de la o distanta de aproximativ 500 de metri", au mai precizat aceleasi surse.

Citeste articolul complet in EVZ