"Doriti ca Muntenegru sa fie un stat independent cu o totala legitimitate internationala si legal?" Electorii acestei republici din fosta Iugoslavie, aflata in Uniune cu Serbia din 2003, urmeaza ca, la referendumul istoric din 21 mai, sa raspunda prin "da" sau "nu".

In acea zi, jocurile vor fi facute, ultimele sondaje anuntand ca adeptii independentei vor obtine peste 56% din voturi. Si totusi unionistii continua sa spere. Independenta Muntenegrului va reprezenta sfarsitul ex-Iugoslaviei, celelalte republici - Slovenia, Croatia, Bosnia, Macedonia - detasandu-se in timpul razboaielor din Balcani din anii '90.

Premierul muntenegrean, Milo Djukanovici, declara ca, in cazul victoriei adeptilor independentei, tara sa va acorda prioritate dialogului cu Uniunea Europeana "pentru a evita o noua intarziere in semnarea unui acord de asociere si stabilizare".

Sanctionand incapacitatea Belgradului de a-l aresta pe generalul Ratko Mladici, ascuns dupa inculparea sa pentru crime de razboi si genocid de catre Tribunalul Penal International, UE a decis zilele trecute suspendarea negocierilor cu Serbia-Muntenegru.

Ceea ce l-a facut pe Djukanovici sa precizeze ca "Muntenegru este in situatia de ostatic, suferind consecintele unei situatii de care nu se face vinovat".

Cei 56,5% proi ndependenta estimati de sondaje sunt deasupra pragului fixat de UE, care a considerat ca independenta nu poate fi validata decat daca este aleasa de 55% din votanti, cu participarea a cel putin 50% din cei 466.000 de inscrisi pe liste.

Aspiratiile de independenta ale Muntenegrului au tensionat relatiile cu Serbia, care a ales sa sustina unionistii, si Djukanovici a subliniat din nou ca Podgorita nu are nici o intentie antisarba, iar in caz de victorie preocuparea sa majora va fi ameliorarea acestor relatii.

Articol integral in Romania Libera