Executivul a aprobat scoaterea definitiva din rezervele de stat a cantitatii de 315 tone de apa grea pentru SN Nucrearelectrica S.A., in vederea punerii in functiune a Unitatii 2 CNA Cernavoda in trimestrul I al anului 2007 informeaza un comunicat al Guvernului

Realizarea Unitatii 2 CNE Cernavoda este o prioritate in cadrul procesului de restructurare si modernizare a sistemului energetic national.

Cantitatea de apa grea scoasa din rezervele de stat este necesara pentru punerea in functiune a Unitatii 2, conform termenelor stabilite prin contractul incheiat cu AECL - Canada si ANSALDO Energy-Italia se arata in comunicat

Contractul de finalizare si punere in functiune a Unitatii 2, incheiat cu AECL - Canada si ANSALDO Energy-Italia, a intrat in vigoare la 24 martie 2003 si prevede o durata de realizare a obiectivului de 48 de luni.

La sfarsitul lunii martie, stadiul de realizare a lucrarilor a fost de 88,5% din totalul investitiei. Punerea in functiune s-a facut treptat incepand cu sfarsitul anului 2004, pe sisteme tehnologice. Pana la sfarsitul anului 2005 au fost puse in functiune 152 de sisteme dintr-un total de 307 sisteme.

Pentru unele dintre sistemele pentru care vor incepe probe tehnologice in acest an este necesara cantitatea de 500 tone de apa grea. Din cantitatea necesara, 185 de tone au fost procurate de SN Nuclearelectrica, incepand cu anul 1999 din fondurile alocate anual prin bugetul de stat pentru obiectivul de investitii Unitatea 2 CNE Cernavoda.

Diferenta pana la 500 de tone de apa grea este fabricata si se afla la producator, ROMAG Drobeta Turnu-Severin - sucursala RAAN, fiind in gestiunea Administratiei Rezervelor de Stat.