Totalul imprumuturilor pentru achizitia de locuinte a ajuns la 1,5 miliarde de euro, cresterea anuala fiind de peste 60%, conform Bancii Nationale. Reprezentantii bancilor comerciale spun ca tendinta se va mentine si in acest an. Insa romanii cumpara, cu bani din ce in ce mai multi, in general aceleasi apartamente comuniste, vechi si mici.

Potrivit Institutului pentru Statistica, locuintele construite dupa 1989 reprezinta doar 7% din total si sint mai ales in mediul rural. 60% dintre familiile din Romania traiesc in locuinte construite in perioada 1940-1977, iar 8% chiar in case mai vechi de ’40. Pe linga asta, aproape trei sferturi dintre familii (71%) au locuinte cu o suprafata cuprinsa intre 21 si 50 de metri patrati.

De fapt, jumatate dintre familiile din Romania traiesc in case sau apartamente care nu au mai mult de doua camere.

Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, soldul creditelor ipotecare sau imobiliare acordate populatiei, la nivel national, a ajuns in martie 2006 la 5,37 miliarde de lei (peste 1,5 miliarde de euro), cu 67,4% peste nivelul de 3,62 de miliarde consemnat in martie 2005, iar imprumuturile acordate in Bucuresti se mentin la o cota ridicata, de 37% din valoarea totala.

Din totalul imprumuturilor, creditele in valuta insumau 4,62 de miliarde lei. Pe de alta parte, un studiu pus la dispozitie de Institutul National de Statistica privind conditiile de viata ale populatiei din Romania arata cam cit de inghesuit traiesc romanii, care in majoritate locuiesc in case vechi.

Locuinte vechi si riscante

Potrivit studiului INS, peste jumatate dintre gospodarii traiesc in locuinte vechi. Si nici nu prea au de unde alege sa se mute intr-o casa noua. Locuintele construite dupa 1989 reprezinta numai 7% din total, cu preponderenta in mediul rural, unde s-au construit de 1,6 ori mai multe locuinte decit in mediul urban.

Din totalul gospodariilor, cele mai multe (58,8%) traiesc in locuinte care au fost construite in perioada 1940-1977. In plus, in locuintele construite inainte de 1940, care in general se considera ca au un grad mai mare de risc in cazul unor cataclisme naturale, traiesc 8% dintre gospodarii.

Articol integral in Cotidianul