Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu a fost scos de sub urmarire penala pentru infractiunea de instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice, dupa ce procurorii Parchetului instantei supreme au decis, joi, dupa 5 ani de ancheta, inchiderea dosarului privind Fondul National de Acumulare, informeaza TVR.

Omul de afaceri a declarat pentru TVR ca decizia instantei este una absolut normala pentru ca dosarul era o "facatura".

In dosarul FNA, Ioana Maria Vlas, singurul arestat, este acuzata de inselaciune pentru ca, in calitate de presedinte al SC SOV Invest, in perioadele 1 aprilie - 1 decembrie 1999 si 1 martie - 20 aprilie 2000, prin mijloace frauduloase, ar fi Indus in eroare 13.200 de investitori la Fondul National de Acumulare, carora le-ar fi pricinuit o paguba de peste 25 de miliarde de lei.

Vlas mai este acuzata ca, in perioada 1 aprilie - 1 decembrie 1999 si 1 martie - 20 aprilie 2000, in mod repetat, pentru inducerea in eroare a investitorilor FNA, ar fi redactat si semnat 28 de raportari fictive referitoare la valoarea unitatii de fond, pe care le-ar fi comunicat CNVM si le-ar fi adus la cunostinta investitorilor, prin mass-media.

Tribunalul Bucuresti a condamnat-o in 23 martie 2006, pe Ioana Maria Vlas la sapte ani de inchisoare in dosarul privind Fondul National de Acumulare. In acelasi dosar Nicolae Popa a fost condamnat la 18 ani de inchisoare dar acesta este diparut fara urma.

In dosarul FNA au mai fost trimisi initial in judecata Sorin Ovidiu Vantu, acuzat de instigare si participatie la abuz in serviciu in forma calificata, Liviu Istrate, fost presedinte al Bancii Agricole, a fost acuzat de abuz in serviciu in forma calificata, Gavril Batrin, membru al Consiliului de Administratie al societatii SOV Invest, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si fals

in inscrisuri sub semnatura privata si Teodor Irimia, administratorul firmei Asiadona, de complicitate la delapidare, abuz in serviciu si fals sub semnatura privata

In 2004, Tribunalul Bucuresti a decis ca faptele lui Sorin Ovidiu Vantu in dosarul FNA sa fie reanalizate si completate de procurori, iar Ioana Maria Vlas sa fie judecata in continuare.

FNA a fost lansat, in 11 ianuarie 1999, de societatea financiara SOV Invest, administratorul FNI, si si-a intrerupt activitatea in luna mai 2000, in urma prabusirii FNI.

Prejudiciul adus celor peste 13 mii de investitori de catre cei judecati este de 25 de miliarde de lei.

Fondul National de Acumulare s-a prabusit odata cu Fondul National de Investitii, in mai 2000.

Cei sase au fost acuzati de prejudicierea a 13.200 de investitori ai FNA cu peste 25 de miliarde de lei.

Ulterior, instanta a decis disjungerea din dosar a cauzei in privinta lui Sorin Ovidiu Vantu.