"Putin a trimis tara pe front"; "Mesaj militar. Putin pregateste tara pentru o cursa a inarmarilor", titrau cotidianul liberal "Gazeta" si cel de afaceri "Vedomosti".

"Presedintele a declarat de facto mobilizarea. Dupa o epoca in care Rusia a construit comunismul militar, acum Putin construieste capitalismul militar", scrie "Gazeta", adaugand ca "presedintele a explicat cine are interesul ca Rusia sa fie slaba: Statele Unite si Occidentul in general".

Pentru "Vedomosti", Putin a facut apel la "fortificarea, potrivit exemplului statelor occidentale, a propriei cetati", prin echiparea trupelor cu armament modern. "Cea mai mare parte a mesajului a fost consacrata modernizarii armatei, cursei inarmarilor si politicii internationale", constata si ziarul liberal "Kommersant".

Proclamand obiectivul Rusiei de a-si construi propria fortareata si comparand SUA cu un "lup care infuleca si nu asculta de nimeni", Putin a "raspuns astfel criticilor administratiei americane" care reproseaza Moscovei lipsa de democratie, subliniaza publicatia citata.

Cotidianul de opozitie "Nezavisimaia Gazeta" estimeaza ca discursul lui Putin a semanat cu "un ordin al comandantului-sef al fortelor armate", intr-un articol intitulat "Razboiul si pacea lui Vladimir Putin".

Tonul mobilizator al comentariilor din ziarele rusesti de ieri trebuie inteles in contextul in care, in urma cu o saptamana, discursul critic rostit la Vilnius de vicepresedintele Statelor Unite, Dick Cheney, a declansat o veritabila isterie in presa moscovita, care s-a grabit sa anunte inceperea celui de-al doilea Razboi Rece, inainte chiar ca administratia de la Kremlin sa fi avut vreo reactie.

Zanganit de arme la Kremlin

Cum era de asteptat, presa americana s-a legat de comparatia prea putin magulitoare pe care Putin a facut-o Statelor Unite cu un "lup care nu asculta de nimeni". "Washington Post" aminteste ca discursul destul de dur al presedintelui Putin survine la o saptamana dupa ce Dick Cheney declara ca guvernul rus incearca sa distruga "ceea ce a castigat in ultimele decenii".

Articol integral in EVZ