Cu citeva ore inainte ca Tariceanu, Boc, Voiculescu si Marko Bela sa discute despre mobilizarea senatorilor, liderii Aliantei s-au atacat dur. Seful liberalilor, Calin Popescu Tariceanu, i-a reprosat liderului PD, Emil Boc, iesirea de simbata, cind acesta a spus ca spera sa nu fie fortat de PNL sa voteze impotriva Guvernului.

Calin Popescu Tariceanu, Emil Boc, Marko Bela si Dan Voiculescu si-au adunat senatorii, carora le-au explicat ca totul e bine sub umbrela Coalitiei, cu conditia ca ei sa fie prezenti la sedintele de plen pentru a asigura majoritatea la votul pe legile importante. “Mi-a venit sa rid cind am vazut de ce am fost chemati.

Daca stiam, nu mai veneam”, spunea la iesirea din sedinta unul dintre senatorii prezenti. A fost stabilita ziua de joi pentru votul final, de doua ori pe luna, la care vor trebui sa participe toti ministrii parlamentari si euroobservatorii. La Senat, Coalitia are dificultati la votarea legilor organice, numarind doar doua voturi in plus fata de opozitie.

„Nu se schimba caii cind treci riul”

Premierul Tariceanu a anuntat ieri ca nu intentioneaza sa reduca numarul de ministere si nici sa schimbe din functie vreun ministru. „Nu se schimba caii cind treci riul”, a apreciat Tariceanu, adaugind ca „preocuparea principala este de a indeplini toate angajamen-tele in asa fel incit 1 ianuarie 2007 sa reprezinte o aderare de succes”.

Intrebat daca se impune inlocuirea ministru-lui Finantelor, Sebastian Vladescu, intrucit este vizat de Raportul de monitorizare, Tariceanu a raspuns evaziv: „Raportul nu vizeaza nici unul dintre ministri. Sint prevazute citeva puncte la care noi trebuie sa facem progrese in continuare. (...) Toti ministrii si-au facut datoria pe integrare”, a afirmat Tariceanu.

Ministerul Finantelor, detinut de PNL, va primi stegulet rosu pentru intirzierea nejustificata a implementarii siste-mului electronic de colectare a taxelor.

PD vrea mai putine ministere

Democratii au insa cu totul alta parere. „Nu am discutat astazi despre restructurarea Guvernului, insa este clar ca aceasta trebuie facuta. Trebuie sa ajungem ca, pina la 1 ianuarie 2007, structura Guvernului Romaniei sa cuprinda acelasi numar de ministere ca si celelalte guverne ale tarilor din UE. Asta inseamna 16-17 ministere”, ne-a declarat ieri liderul PD, Emil Boc.

Cu privire la acest lucru, senatorul PD Radu Berceanu spune ca prioritare sint eliminarea din organigrama de organizare a Guvernului a portofoliilor ministrilor delegati si ale ministrilor de stat (vicepremieri), dar si „restructurarea drastica a Cancelariei primului-ministru care este guvern in guvern”.

Vladescu, luat la ochi de Stolojan

Consilierul prezidential Theodor Stolojan a declarat ieri, pentru ,,Cotidianul’’, ca nu a propus schimbarea din functie a ministrului Sebastian Vladescu, insa a pus in discutie calitatea politica a acestuia de a ocupa un minister economic. „Eu am vorbit despre managementul politic al PNL.

La Finante a fost numita o persoana care nu a muncit anterior pentru ca PNL sa ajunga la guvernare”, a mentionat Stolojan. El a mai spus ca dezbaterile asupra numirii lui Vladescu au lipsit cu desavirsire din interiorul PNL, sugerind ca acesta a fost numit pe criterii de prietenie cu premierul.

Legat de criticile Comisiei Europene cu privire la ministerul lui Vladescu, Stolojan a apreciat ca acesta a inregistrat o intirziere, „dar are timp sa o indrepte pina la 1 ianuarie 2007”.

Articol integral in Cotidianul