Secretarul general al Ministerului Agriculturii, Sorin Chelmu, neaga faptul ca virusul H5, slab patogen, a fost depistat in mai multe ferme de pasari din tara si in curtile oamenilor. In emisiunea Romania la Raport de la MIX FM realizata de Andreea Pora, Sorin Chelmu a spus ca vineri vom avea raportul epidemiologic care va spune cum si de unde a aparut gripa aviara.

”Acolo, in momentul de fata exista trei tipuri de ancheta. Exista o ancheta a politiei, exista o ancheta a corpului de control si o ancheta epidemiologica, pentru a se vedea exact ce s-a intamplat in toata aceasta perioada. Cand a aparut virusul, de unde au aparut mortalitatile, cum au putut sa intre. Grupul de experti este acolo pentru a finaliza ancheta epidemiologica.

Cel tarziu maine vom avea un raspuns. Este foarte clar ca acolo nu s-au respectat masurile de biosecuritate de catre proprietarul acestei societati”, a declarat Sorin Chelmu.

Secretarul general al ministerului recunoaste ca s-a dat o atentie mai mica judetului Brasov, considerat in zona a patra de risc si pe culoarul secundar al migratiei pasarilor, si ca s-au prelevat mai putine probe decat in alte zone.

Protan arunca deseurile pe platforma de gunoi a orasului

Redactorul sef al ziarului Monitor Expres din Brasov, Oltita Stiuj, acuza autoritatile locale ca au inchis ochii la neregulile din ferma de pasari Drakom Silva. Ea sustine ca Tribunalul Brasov judeca daca patronul fermei, Vasile Dirdala, va ramane in arest pentru 29 de zile.

In emisiunea Romania la Raport, jurnalista a spus ca si prefectul judetului a declarat ca daca mai apare un singur caz de gripa aviara in Cartierul Stupin, se va extinde carantina pe o distanta de un km. De asemenea, ea afirma ca si Garda de mediu a gasit multe lesuri pe platforma de gunoi a orasului, care se afla in apropierea cartierului Stupin.

Pana si ferma de ecarisaj Protan, care reclama ca nu este ajutata de autoritati, arunca tot acolo reziduurile tehnologice. Oltita Stiuj spune ca judetul este deja afectat economic, iar 6 firme au cerut certificate de forta majora pentru ca nu-si pot onora contractele.

“In clipa asta tocmai se judeca daca mai ramane in arest pentru 29 de zile patronul de la Drakom, omul care se face primul vinovat in complicitate cu autoritatile care au inchis ochii. In clipa asta sunt deja vreo sase firme care au cerut certificate de forta majora, pentru ca nu-si mai pot indeplini contractele”, a spus Oltita Stiuj.