In urma sesizarilor primite de la organizatia Greenpeace Romania, comisari din cadrul Comisariatului General al Garzii de Mediu au efectuat un control la unitatile agricole care cultiva soia, din judetul Giurgiu. Comisarii au descoperit ca societatea SC GRIVCO SA a cultivat soia modificata genetic la o distanta mai mica de 15 km de limita Parcului Natural Comana.

Societatea Grivco a fost sanctionata contraventional cu o amenda in valoare de 35000 RON (350 milioane lei vechi) si i s-a impus masura distrugerii culturii pana la data de 30 mai 2006.

Ministerul Mediului a transmis intr-un comunicat de presa ca verificarile comisarilor Garzii de Mediua vor continua si in perioada urmatoare, pe intreg teritoriul tarii.

SC Grivco SA, membra a Grupului Industrial Voiculescu&Co (Grivco Group), cultiva soia modificata genetic intr-o zona protejata si fara autorizatie de la Ministerul Agriculturii. Terenurile cultivate sint in Cimpia Burnaz, judetul Giurgiu, de-a lungul Dunarii, pe foste terenuri mlastinoase. Ele fac parte din Parcul Natural Comana si din zona-tampon a parcului.

Societatea a cultivat, in 2005, 694 de tone de soia modificata genetic, conform registrului cultivatorilor de organisme modificate genetic.

Organizatia ecologista Greenpeace a prelevat probe, la inceputul acestei luni, din cultura de soia, care au fost duse la un laborator din Viena, certificat pentru testarea organismelor modificate genetic.

In urma testelor efectuate, laboratorul a comunicat ca mostrele de soia prelevate de pe terenurile apartinind firmei Grivco, din imediata apropiere a padurii Comana, sint modificate genetic. Analizele au fost efectuate in perioada 8-9 mai 2006.