Ministrul Justitiei vrea ca interceptarile telefonice sa fie facute de procurori, printr-un serviciu tehnic, si nu de catre SRI, asa cum se intimpla acum.

Potrivit Monicai Macovei, inregistrarile ar trebui facute la nivelul Parchetului, pentru ca nu este firesc sa existe inca o institutie, adica SRI, „care nu se stie ce face cu aceste inregistrari“.

„Nu stim, ei trimit tot materialul la procuror sau nu. Asa ca am eliminat din triunghiul format din judecator, procuror, SRI ultima dintre institutii“, a declarat ieri Monica Macovei, intr-o conferinta de presa.

Conform proiectului de lege al Codului de procedura penala, aflat acum in dezbatere la Parlament, serviciul tehnic care va face aceste interceptari va fi autonom, urmind sa functioneze la nivelul Ministerului Public.

Judecatorul decide daca se continua inregistrarile

In acest moment, interceptarile se fac doar cu autorizatia judecatorilor, la cererea procurorilor, iar SRI se ocupa de partea tehnica. Ministrul Justitiei sustine insa ca e firesc ca procurorul sa faca interceptarile, ca beneficiar al lor.

Conform noii initiative, autorizatia va fi data tot de catre judecator, insa acesta va decide la fiecare 30 de zile daca mandatul trebuie prelungit ori nu.

Ce spune legea actuala

Conform legii in vigoare, SRI solicita procurorului, in cazuri justificate, autorizarea interceptarilor comunicatiilor, instalarea de obiecte, intretinerea si ridicarea acestora din locurile in care au fost depuse. Actul de autorizare se emite de catre procurori anume desemnati de procurorul general al Romaniei.

Daca cererea este justificata, procurorul emite un mandat a carui durata de valabilitate nu poate depasi sase luni. In cazuri intemeiate, procurorul general poate prelungi durata mandatului, fara a se putea depasi, de fiecare data, trei luni.

Orice cetatean care se considera vatamat in mod nejustificat prin aceste activitati se poate plinge procurorului ierarhic superior celui care a emis mandatul.

Gata cu scurgerile de informatii

Deputatul PNL Gheorghe Gabor declara recent ca initiativa este buna, deoarece asa nu s-ar mai ajunge la situatii de scurgere de informatii, cum se intimpla in unele cazuri.

„Cei de la SRI dadeau informatiile ilegal, dar de raspuns, raspundeau tot procurorii. Acum, consider ca va creste confidentialitatea atunci cind vor fi ascultate telefoanele. SRI va mai face interceptari doar pentru situatii specifice sigurantei nationale“.