Scaderile au revenit pe piata bursiera in saptamina 15-19 mai, dupa o scurta perioada de consolidare. Raportul Comisiei Europene a anuntat la inceputul saptaminii trecute ca Romania si Bulgaria pot adera la Uniunea Europeana in 2007 daca vor trece la inceputul lunii octombrie de evaluarea finala, informatie care nu avea cum sa influenteze favorabil piata.

„In opinia mea, rolul decisiv in scaderea bursiera de saptamina trecuta se datoreaza evolutiei de pe plan extern.

Informatia care a declansat noi scaderi importante de pe cea mai mare parte a pietelor externe de capital a fost publicarea valorii indicelui preturilor de consum din Statele Unite, care a crescut in aprilie, peste asteptari, cu 0,6%, ceea ce poate conduce la o noua majorare a dobinzilor de catre Rezerva Federala americana“, ne anunta presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest, Iulian Panait.

Potrivit domniei sale, au urmat vinzari importante de actiuni, care au facut ca, in data de 17 mai (miercuri), pietele europene sa atinga minimul din luna martie. Indicele german DAX a pierdut miercuri 3,4%, indicele francez CAC 40 a scazut cu 3,2%, iar indicele londonez a inchis cu 2,9 procente mai jos.

Miscarea s-a propagat si pe pietele est-europene, care inregistrau la jumatatea sedintei de vineri scaderi fata de finele saptaminii precedente de peste 8 procente, daca avem in vedere indicele global CECE EUR calculat la Viena (-9,6% pentru Polonia, -7,3% pentru Ungaria si -6% pentru Cehia).

In comparatie, indicele romanesc ROTX de la Viena (in componenta caruia BRD Groupe SG, Banca Transilvania, Petrom si Rompetrol detin o pondere de 86%) a pierdut in aceeasi perioada doar 4 procente.

Lichiditate de 23,4 milioane de lei

Valoarea medie zilnica a tranzactiilor incheiate la Bursa de Valori Bucuresti a scazut in saptamina curenta pina la 23,4 milioane de lei, fata de 30,9 milioane de lei in saptamina precedenta.

Lichiditatea pietei a fost asadar mai redusa in aceasta saptamina, valoarea tranzactiilor cifrindu-se la 117,2 mil. de lei (in scadere cu aproximativ 24% com-parativ cu cea a intervalului precedent). Valoarea medie zilnica tranzactionata este de 23,4 milioane de lei.

„Evolutia indicilor bursieri a fost una descendenta, cei mai afectati fiind indicii BET si BET-FI, care au scazut in acest interval cu 3,8%, respectiv 8,85%. BET-C a urmat aceeasi tendinta, deprecierea fiind de 2,98% comparativ cu saptamina precedenta“, ne mai anunta presedintele KTD Invest.

In sedinta de joi, 18 mai, indicele BET a atins un nou minim al acestui an, in timp ce ultimele doua sedinte ale saptaminii au marcat minime succesive pentru BET-FI ale perioadei scurse de la inceputul anului si pina in prezent.