Bancile mici sunt mult mai dinamice in a se adapta pietei creditului ipotecar, luand decizii mult mai usor decat cele mari, spun analistii. De pilda, in cazul ipotecar, aplecarea acestor banci spre client se face cu o mai mare viteza, iar piata ipotecara este una dintre cele mai dinamice.

Soldul creditelor luate de romani pe segmentul ipotecar-imobiliar a ajuns la peste 1,7 miliarde de euro, in crestere cu peste 65% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor BNR. Bancherii spun ca aceasta rata de crestere se va mentine pe tot parcursul anului, datorita cererii mari si ofertei foarte scazute de pe piata.

“Piata romaneasca a creditelor imobiliare si ipotecare va creste, pana la sfarsitul acestui an, cu aproximativ 65% fata de valoarea inregistrata anul trecut.

Cresterea va fi determinata in primul rand de cererea mare pentru locuinte, nesatisfacuta inca, de stabilitatea relativa a preturilor, dar si de cresterea ritmului de creditare a investitiilor pe segmentul imobiliar”, a declarat Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR.

Una din primele banci care a sesizat o portita capabila sa aduca un volum mai mare al creditelor este Banca Romaneasca, care lasa la dispozitia clientului circa doua luni pentru gasirea apartamentului ori a casei, dupa aprobarea creditului.

“Dupa ce am efectuat cateva analize si studii de piata am gandit ca acordarea acestei perioade de gratie de doua luni va fi benefica pentru banca noastra si suntem fericiti sa constatam ca piata a raspuns corespunzator ofertei noastre”, ne-a declarat Simona Dinu, PR Officer al Forum Invest Romania - firma de PR a Bancii Romanesti.

De asemenea, Raiffeisen Bank a inclus de curand in oferta sa un credit imobiliar destinat IMM, care dispune de o perioada de gratie de pana la 6 luni. “Termenul maxim de rambursare a creditului este de 10 ani, cu o perioada de gratie de pana la 6 luni.

Imprumutul poate fi garantat cu proprietati imobiliare cu valoare comerciala - terenuri si cladiri pentru activitatea de exploatare a societatii”, spun reprezentantii Raiffeisen. Si HVB acorda perioada de gratie, insa doar in cazul constructiilor de locuinte.

“Orice client cu varsta cuprinsa intre 22 de ani si varsta legala de pensionare poate sa ni se ardeseze pentru a accesa creditul. Durata creditarii acopera perioade cuprinse intre 3 si maxim 25 de ani.

Pentru acest tip de credite, noi acordam o perioada de gratie de pana la 9 luni - perioada in care se estimeaza finalizarea constructiei”, ne-a declarat Cristina Bold, purtator de cuvant al HVB. O alta banca unde ti se permite sa iti cauti casa ori apartamentul dupa ce creditul ti-a fost aprobat este Bancpost.

“Acordam si noi o perioada de gratie de 2 luni, timp in care solicitantul de credit isi poate cauta viitoarea proprietate imobiliara, in aceasta perioada el fiind scutit la plata unor dobanzi”, ne-a declarat Liliana Ciobanasu, purtatorul de cuvant al Bancpost.

Articol integral Gandul