Libertatea de exprimare. Ce frumos este sa ai libertate deplina in a te exprima. Ce-nseamna sa te exprimi? A expune, a formula, a manifesta, prin cuvinte sau prin gesturi, pareri, idei, sentimente, impresii.

In realityshow-ul pe care CNAul l-a trimis spre difuzare dupa orele 22.00, doi oameni, unul plecat de-acasa pe vremea minoratului si un altul, om de afaceri de filiera nomenklaturistica (tatal sau, Ion Columbeanu, a lucrat in vreo zece guverne incepand de pe vremea lui Gheorghe-Gheorghiu Dej) vestit pentru moravurile sale extrem de usoare, isi exprima liber impresiile, interjectiile sau umorul

marchizului Iri de Sale pe la cumparaturi, prin discoteci, prin paturi, etcetera. Impresia lasata in urma acestui sou de televiziune: poti reusi in viata fermecand un batranel mic si cu bani numai daca te dezbraci pe la targurile de manechine, iti pui silicoane si faci din buze tot felul de bezelute pe la televizor.

Sau cum spunea deunazi o asistenta medicala unei alte asistente medicale nemultumite de statutul sau: draga, iti tragi si tu un irinel si te-ai scos. Concluzia liberei exprimari: scosul inseamna sa-i cheltuiesti banii unui batranel relativ pervers si, eventual, a te preumbla pe micul ecran ca “aparitie mondena“. Nu se stie inca cu ce se ocupa aparitiile mondene.

Se banuieste ca ar fi intretinuti de lux cu insertie sociala indoielnica. CNAul, prin legile pe care le are la dispozitie, vegheaza la sanatatea fizica, mentala si psihica a natiunii.

“A te scoate“, ca eleva de liceu, prin huzureala pe care ti-o da statutul de intretinuta cu peste 40 de absente nu este o chestiune publica sanatoasa ci una obscena in opinia subiectiva a “parintelui“ audiovizualului, CNAul. Pentru a-si motiva decizia de a inghesui acest jalnic sou dupa orele 22.00 CNAul are la dispozitie Constitutia Romaniei, 2003, art.

30, aliniatul 7: Sunt interzise de lege ......... precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri.; Directiva Parlamentului European si a Consiliului 97/36/C.E. din 30 iunie 1997, Cap. V, Protectia minorilor si a ordinii publice, art.22, alin 2. Masurile stabilite in alin.

1 se extind si asupra altor programe care prezinta probabilitatea de a afecta dezvoltarea fizica, mentala sau morala a minorilor, cu exceptia cazurilor cand prin programarea emisiunilor la anumite ore sau prin orice masuri tehnice se asigura faptul ca minorii din zona de transmisie in situatii normale nu vor auzi sau vedea emisiunile respective.; Legea audiovizualului, art. 39, alin. 2 si Codul de reglementare, art 16, lit f.

Asa ca, legi ar fi, ne mai trebuie un bun simt civic astfel incat “subiectivitatea“ definirii moravurilor publice sa fie acceptate de cat mai multa lume.

Categorisirea acestui sou ca unul contrar bunelor moravuri si a “ordinii publice“ si difuzarea lui dupa orele 22 nu-nseamna cenzura sau ingradirea libertatii de exprimare ci o incercare timida de pune ordine in valorile societatii.