Moscova si Bruxelles-ul au semnat ieri la summitul UE-Rusia de la Soci un acord privind simplificarea regimului de vize pentru cetatenii celor doua parti si un document privind readmisia imigrantilor ilegali.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cancelarul austriac Wolfgang Schussel, a carui tara detine in prezent presedintia rotativa a UE, si seful diplomatiei europene, Javier Solana, impreuna cu liderul rus Vladimir Putin, au incercat sa afiseze ieri, la intalnirea din statiunea de la malul Marii Negre, imaginea unei intrevederi la nivel inalt relaxate.

Relatia comerciala pe energie si tensiunile provocate la acest capitol in ultima perioada au marcat insa atmosfera discutiilor.

Oficialii europeni au sosit in Rusia cu speranta de a-l convinge pe Putin sa ratifice Carta Internationala a Energiei, fapt care ar fi insemnat practic spargerea monopolului Gazprom asupra distributiei de gaze si accesul firmelor europene la imensa retea de distributie a gigantului exportator de gaze rusesc.

Citeste articolul complet in EVZ