CNA da amenzi tot mai multe si mai mari. Televiziunile nationale au primit amenzi in valoare totala de aproape sapte miliarde de lei vechi.

Lupta continua si supermediatizata dintre Consiliul National al Audiovizualului si marile televiziuni a adus bugetului, in trei ani si jumatate, aproape sapte miliarde de lei. Numarul amenzilor este in crestere, tot asa si curajul CNA de a da amenzi mari sau chiar de a intrerupe emisia.

Cu toate acestea, amenzile sint plafonate la maximum aproximativ 15.000 de euro (echivalati in lei), fata de 150-200.000 de euro, cit e limita in alte tari.

Pole position

In ciuda perceptiei generale, Prima TV cu al ei „Big Brother“ nu a fost primul caz amendat de CNA cu una dintre cele mai mari sume prevazute prin lege. Bariera amenzilor de maximum 50 de milioane de lei vechi a fost spulberata de B1 TV, in 2003.

„Masina adevarului“ a primit o amenda de 250 de milioane de lei pentru prezentarea marturiei unui minor care descria abuzurile sexuale la care a fost supus de catre tatal sau.

Faima „Big Brother“, in 2004, a venit insa din faptul ca a fost prima productie amendata cu suma maxima prevazuta de lege: 500 de milioane de lei pentru difuzarea, in miez de noapte, a unei presupuse partide de sex petrecute intr-o camera intunecoasa, sub o plapuma.

Decizia CNA a fost motivata si prin faptul ca postul de televiziune fusese deja amendat cu 200 de milioane de lei pentru difuzarea aceleiasi productii.

Cu toate acestea, „Big Brother“ nu mai este, din acest an, productia care a incasat cel mai mare total de amenzi. Titlul la acest capitol este detinut momentan tot de Prima TV, dar cu „Tradati in dragoste“, emisiune care a incasat, din 2005 incoace, trei amenzi de cite 250 de milioane de lei fiecare.

La rindul sau, OTV este postul care a primit cele mai multe amenzi, majoritatea in cursul acestui an. Dintre cele 17 sanctiuni pecuniare, zece au fost acordate in 2006, acestora adaugindu-li-se doua decizii de intrerupere a emisiei.

Becali si Parazitii

Prima TV nu a ramas singurul post care a incasat o amenda maxima. In prima luna a lui 2006 i s-a alaturat OTV, televiziunea cu care CNA are cele mai multe si mai frecvente probleme. Cele 500 de milioane imputate garsonierei din Piata Romana se datoreaza uneia dintre emisiunile in care Gigi Becali si-a varsat oful pe toti si pe toate.

De amenzi de 250 de milioane de lei nu au scapat nici posturile muzicale, iar motivul supararii CNA a fost, cum altfel, versurile trupei Parazitii. MTV si TV

K Lumea au incasat cite o astfel de „bucurie“ in 2005, dupa ce MTV primise un „avertisment“ de 50 de milioane de lei in 2003, pe acelasi motiv.

Fotbal si Darwin

Nici transmisiunea meciurilor de fotbal nu a scapat de ochii CNA, mai ales in ultimele luni, o parte dintre difuzorii traditionali de astfel de evenimente si-au vazut usurate buzunarele cu cite 150 de milioane de lei, pentru ca au difuzat spoturi publicitare in momentele in care jucatorii nu aveau bunul-simt sa intrerupa jocul.

Tot la 150 de milioane a ajuns pina la urma pedeapsa CNA si pentru un alt „prieten“ al institutiei, Dan Negru. Productia „Ciao, Darwin!“ a fost insa mai mult amenintata si somata, decit amendata.

In intreaga sa istorie, „Darwin“ a primit doar trei amenzi, intr-un trend constant ascendent: 50 de milioane de lei, la inceputul lui 2004, 100 de milioane de lei, la sfirsitul lui 2004, si 150 de milioane de lei, in 2005.

Cele mai „nazdravane“

Conform centralizarii datelor prezentate pe CNA, Prima TV este campioana absoluta a amenzilor primite pentru incalcarea legii audiovizualului. Din 2004 incoace, postul proaspat mutat in Pipera a avut de platit catre bugetul de stat un supliment de 1,9 miliarde de lei.

Pe locul doi, nu foarte departe, este OTV, care a insumat deja sanctiuni in valoare totala de 1,725 miliarde de lei. Garsoniera lui Diaconescu este insa campioana la intreruperea emisiei. Lasind la o parte suspendarea licentei pentru o perioada de aproximativ 18 luni, OTV a avut intrerupta emisia de doua ori in cursul acestui an.

In luna martie, la o distanta de trei saptamini, OTV a afisat zece minute si apoi trei ore decizia CNA privind motivele pentru care a fost sanctionat. Cele doua sanctiuni au dus la inmultirea zvonurilor legate de intentia lui Dan Diaconescu de a vinde postul care l-a consacrat. El va ramine, astfel, doar cu DDTV, post infiintat in urma cu un an si ocolit pina acum de CNA.

De altfel, OTV nu a platit nici o amenda primita de la Consiliu, preferind sa le conteste pe absolut toate in tribunal. Pina acum, toate deciziile definitive si irevocabile ale instantei sint in favoarea autoritatilor.

Citeste articolul complet in Cotidianul