Fondatorul concernului energetic Enron si fostul sau director executiv au fost declarati vinovati de catre justitie, pentru problemele financiare care au condus la falimentul companiei energetice, transmit agentiile de presa.

Kenneth Lay si Jeffrey Skilling au fost acuzati de conspiratie, frauda si declaratii false, precum si de folosirea unor informatii confidentiale.

Skilling, 52 de ani, risca o pedeapsa cu inchisoarea de 185 de ani, in timp ce Ken Lay, in varsta de 64 de ani, este vinovat de sase acuzatii de conspiratie si frauda, fiind pasibil la o pedeapsa de 45 de ani de inchisoare.

Intr-un proces separat, Lay a fost declarat vinovat de patru acuzatii de frauda bancara, pentru folosirea ilegala a unor fonduri provenite din imprumuturi personale de 75 de milioane de dolari, in scopul cumpararii de actiuni.

Procesul a durat 15 saptamani si au fost citati, de ambele parti, 54 de martori.

Avocatul care l-a aparat pe fostul director executiv al Enron, Jeffrey Skilling, a insistat ca clientul sau e nevinovat si a spus ca va face recurs.

In momentul de varf al activitatii sale, Enron era cunoscuta drept cea de-a saptea corporatie, ca marime, din Statele Unite. Ea s-a prabusit in anul 2001, in cadrul celui mai mare faliment din istoria SUA, in urma informatiilor privind ascunderea datoriilor si majorarea artificiala a profiturilor.

Verdictul in cazul Lay si Skilling aduca la 19 numarul fostilor membri ai conducerii grupului care au pledat vinovat sau au fost declarati vinovati de falimentul Enron.

Se estimeaza ca prabusirea concernului Enron i-a costat pe angajatii si investitorii sai peste 60 de miliarde de dolari.