Dexia, a treia banca ca marime din Belgia, a anuntat miercuri ca a ajuns la un acord de preluare a 75% din actiunile bancii Denizbank, a zecea banca ca marime din Turcia, valoarea tranzactiei fiind de 2,44 miliarde dolari, informeaza Bloomberg.

Potrivit oficialilor bancii, Dexia va finanta partial aceasta tranzactie printr-o majorare de capital de un miliard de euro (1,29 miliarde dolari).

Prin aceasta achizitie, scrie Bloomberg, Dexia se alatura altor banci precum BNP Paribas si National Bank of Greece, care s-au extins pe piata bancara din Turcia, o tara cu aproximativ 72 milioane de locuitori si care ar putea sa adere la Uniunea Europeana in urmatorii ani. Oficialii bancii estimeaza ca tranzactia va fi finalizata in trimestrul patru al acestui an.

”Achizitionarea pachetului majoritar la Denizbank va oferi Dexia sansa unica de a deveni un jucator important pe piata bancara din Turcia, o tara in care ne-am gandit sa ne extindem de cativa ani de zile”, a declarat Axel Miller, directorul executiv al Dexia.

Potrivit Bloomberg, la sfarsitul lunii martie a acestui an, Denizbank detinea active de circa 12,2 miliarde de lire turcesti (7,9 miliarde dolari) si a raportat un profit net de 56,1 milioane lire turcesti pentru primul trimestru al acestui an.

Pretul platit de Dexia pentru Denizbank este cel mai mare pret oferit pana acum pentru o banca turceasca. Pana la acest moment, cea mai mare achizitie a unei banci turcesti a fost considerata tranzactia de luna trecuta a acestui an, cand National Bank of Greece a incheiat un acord de preluare a pachetului majoritar de actiuni la Finansbank, contra sumei de 2,3 miliarde euro.

Atat Dexia cat si National Bank of Greece se afla pe lista participantilor la privatizarea CEC, alaturi de alte patru banci, respectiv EFG Eurobank, Monte dei Paschi di Siena, OTP Bank si Raiffeisen.

Pentru primul trimestru al acestui an, grupul bancar Dexia a raportat un profit net de 767 milioane euro, in crestere cu 61,5% fata de perioada similara a anului trecut.