Israelul a fost pus intr-o situatie cel putin jenanta dupa ce Comisia pentru Armele de Distrugere in Masa - organism creat de guvernul suedez si plasat sub sefia lui Hans Blix, fost presedinte al AIEA - a recomandat Tel-Avivului si Teheranului sa puna capat proceselor de imbogatire a uraniului.

Prin aceasta se doreste realizarea unei zone fara arme nucleare in Orientul Mijlociu, relateaza cotidianul israelian „Haaretz”. Comisia a propus, de asemenea, adoptarea unui tratat care sa interzica toate experientele efectuate de puterile nucleare care nu au semnat pana acum acest document, inclusiv SUA, China, India si Pakistan.

Documentul pune intr-o situatie dificila Israelul, care nu a recunoscut niciodata ca poseda armament nuclear si, spre deosebire de Iran, nu este semnatar al Tratatului de Neproliferare Nucleara. Eforturile pentru a convinge Iranul sa suspende imbogatirea uraniului ar fi mult mai eficiente, spune Blix, daca demersul s-ar referi la toate statele din Orientul Mijlociu.

„In aceste conditii, Iranul ar renunta la proces si Israelul s-ar angaja sa nu mai produca plutoniu. Se presupune ca aceasta tara ar avea 200 de arme nucleare”, a declarat Hans Blix ziaristilor. Este al doilea demers in decurs de doua saptamani care vizeaza reducerea capacitatii Israelului de a produce arme nucleare.

Astfel, Statele Unite nu au tinut cont de protestele israeliene legate de proiectul unui nou tratat de dezarmare nucleara care ar urma sa interzica producerea de materiale fisionabile necesare fabricarii armamentului nuclear.

Proiectul, prezentat in cadrul Comisiei de Dezarmare a ONU de la Geneva, propune „inghetarea” stocurilor existente de material fisionabil in intreaga lume, incercand in acest fel sa limiteze accesul altor state la arma nucleara.

Articol integral in Gandul