Istoricul Marius Oprea este decis sa renunte la functia de consilier, nu sa si plece din Guvern, daca liderul PC va ajunge vicepremier in Cabinetul Tariceanu. Oprea invoca un raport realizat in 2000 de procurorul Ovidiu Budusan, care ar fi indicat nereguli financiare in activitatea firmei Crescent condusa de Voiculescu inainte de ‘89.

Cum comentati intentia lui Dan Voiculescu de a ajunge vicepremier?

E o problema politica, o negociere politica. Strict personal, pot sa reactionez la aceasta posibilitate intrucit intre mine si domnul Voiculescu s-a cascat de mai multa vreme o prapastie. Am publicat despre dinsul un intreg capitol in „Mostenitorii Securitatii“, despre afacerile derulate de CRESCENT inainte de 1989.

De aici ce rezulta? Ca Dan Voiculescu intra in categoria mostenitorilor Securitatii?

Da, da… In capitolul respectiv am publicat un raport facut de procurorul Ovidiu Budusan, cel care a cercetat arhivele Dunarea, dupa ce ele au fost declasificate la mijlocul anului 2000.

E vorba despre un raport preliminar facut de procurorul Budusan care, printre altele, reliefa si faptul ca Dan Voiculescu si firma CRESCENT nu au platit contravaloarea incarcaturii a cel putin sapte nave cu otel, ciment si alte materiale care au fost exportate din Romania prin CRESCENT, iar contravaloarea lor nu a mai fost achitata catre statul roman.

Aveti cunostinta ce s-a mai intimplat cu acel raport? In ce stadiu mai sint cercetarile in acest caz?

Dupa alegerile din 2000, cercetarile s-au sistat. Ovidiu Budusan a fost inlaturat din Procuratura si arhiva IC Dunarea inchisa.

Dan Voiculescu cere din nou CNSAS sa lamureasca „o data pentru totdeauna“ problema colaborarii sale cu Securitatea.

Nu ma indoiesc ca CNSAS isi va face datoria, mai ales ca acum au primit documente destul de numeroase. Cred ca Dan Voiculescu, in masura in care ajunsese sa se ocupe la un asemenea nivel de afacerile comerciale externe ale Romaniei, nu avea cum sa nu aiba in trecut legaturi cu Securitatea.

In calitate de consilier al premierului Tariceanu pe probleme de siguranta nationala, i-ati explicat de ce, din punctul dumneavoastra de vedere, Voiculescu nu are ce cauta in Guvern?

Sa nu uitam ca nu s-a produs inca o numire.

Dar i-ati spus?

Am avut o discutie cu premierul Tariceanu, in care i-am spus care este opinia mea in legatura cu domnul Voiculescu. I-am spus si faptul ca domnul Voiculescu mi-a transmis o scrisoare de opt pagini in care ma acuza pe mine ca am fost ofiter acoperit al Securitatii si informator.

Ce va raspuns domnul Tariceanu?

Domnul Tariceanu a luat nota de acest act. Dinsul face o negociere politica in ultima instanta. Opinia mea este insa ca, in ultima instanta, in situatia in care domnul Voiculescu ajunge vicepremier, sa demisionez din functia de consilier de stat, care este o functie de demnitate publica. Practic sint demnitar.

Daca domnul Voiculescu ajunge vicepremier demisionati?

Nu pot fi demnitar in acelasi Guvern din care face parte si Dan Voiculescu.

Pe ce considerente?

Pe considerente morale. Nu pot sa stau pe puntea aceleiasi corabii cu Dan Voiculescu.

Dar de ce ar putea sta ceilalti? Domnul Tariceanu de exemplu?

Aceasta este o problema strict personala. Atita vreme cit omul asta ma acuza de toate relele de pe lume, iar el nu-si asuma in nici un fel vreo vinovatie, ba dimpotriva, isi face un titlu de glorie din activitatea desfasurata la CRESCENT, in aceeasi scrisoare pe care mi-a transmis-o, pe care ma gindesc sa o dau publicitatii. Ca n-ar strica sa vedeti ce e in mintea acestui om.

Domnul Tariceanu a girat deja numirea domnului Voiculescu spunind ca aduce coerenta actului de guvernare.

Aduce coerenta la nivel politic, dar atita tot. Din pacate, aceasta coerenta la nivel politic, dupa parerea mea, aduce si grave prejudicii de imagine.

Articol integral in Cotidianul