Fluctuatiile majore de anul trecut ale cursului valutar au determinat schimbari majore pe harta economiei romanesti, diferite industrii ajungand la limita de plutire sau disparand pur si simplu din peisajul agentilor economici nationali.

Au avut de suferit exportatorii, dar si salariatii ale caror lefuri erau achitate in valuta, motiv pentru care angajatorii s-au reorientat catre moneda nationala.

Astfel, experienta prabusirii cursului euro cu pana la 20%, pe luna, ajungand de la valoarea maxima atinsa de 41.302 in octombrie 2004 de lei la circa 35.000 de lei in prezent, i-a determinat pe multi dintre angajatori sa renunte la plata salariatilor in euro, in favoarea celei in lei.

La aceasta decizie a contribuit in buna masura si vocea sindicatelor, in conditiile in care salariile scadeau simtitor, iar cheltuielile pentru acoperirea diverselor servicii cresteau vazand cu ochii.

Moneda nationala, mai sigura

Dan sucu, manager general al companiei Mobexpert, considera ca, in prezent, toata lumea are o incredere mult mai mare in moneda nationala. "O foarte mare perioada de timp, salariile din cadrul Mobexpert au fost legate de cursul de schimb al monedei europene, asta si pentru ca activitatea noastra presupune multe contracte de export calculate in valuta", ne-a declarat sucu.

Intarirea monedei nationale a dat insa peste cap socoteala angajatorului si angajatului, singura solutie satisfacatoare fiind trecerea catre leu. "Salariile sunt in lei, iar situatia nu se va schimba, atata vreme cat peisajul economic din tara noastra nu mai seamana deloc cu ceea ce era in urma cu cativa ani", a afirmat sucu.

Achitarea lefurilor in moneda nationala tinde sa fie un fenomen general, atata vreme cat cursul valutar nu mai reprezinta un element de stabilitate si predictibilitate pe termen mediu si lung. Tot in lei isi plateste angajatii si operatorul de telefonie mobila RomTelecom, lantul de magazine McDonald's, dar si firma de publicitate outdoor BetaCons.

Exista insa si companii care au adoptat un curs mediu al monedei europene fata de care sunt calculate lefurile. "Am adoptat un curs mediu pe 2006 care protejeaza angajatii fata de fluctuatiile de curs valutar de 3,6 RON/EUR, urmand ca la fluctuatii de +/-10% sa reanalizam acest curs mediu", ne-a declarat Cosmin Mares, PR Manager la Softwin.

Articol integral in Adevarul