Liderul PC, Dan Voiculescu, a primit oficial acuzatiile: este turnator cu acte-n regula, scrie Romania Libera. Trecutul sincer al lui Dan Voiculescu nu poate fi cunoscut fara studierea arhivei ICE „Dunarea“, scrie Cotidianul. Voiculescu acuza CNSAS ca i-a sustras notele de informator, scrie Adevarul. Dan Voiculescu si Geoana se unesc sa darame guvernul, scrie EvZ.

Liderul PC, Dan Voiculescu, a primit oficial acuzatiile

Turnator cu acte-n regula!

preluare Romania Libera

Avocatul lui Dan Voiculescu, Sergiu Andon, s-a deplasat ieri la sediul CNSAS pentru a primi dosarul lui "Felix" si totodata pentru a i se inmana si sentinta data de Colegiul Dosarelor saptamana trecuta in cazul liderului PC.

In plus, Sergiu Andon trebuia sa lamureasca ieri in fata CNSAS si misterul numelui de cod "Dominic", despre care el insusi declarase ca ar fi apartinut unuia dintre membrii Colegiului, fost informator al Securitatii. Din intalnirea de la CNSAS a rezultat, evident, un nou episod al telenovelei de prost-gust care-l are ca personaj principal pe Dan Voiculescu.

Sergiu Andon a refuzat sa puna, potrivit legii, la dispozitia Colegiului documentele pe care sustine ca le-ar avea in legatura cu Dominic, spunand doar ca "el niciodata nu face afirmatii fara acoperire". Andon si-a justificat refuzul de a-si proba acuzatiile explicand ca "nu vrea sa intre in jocul CNSAS si sa arate colturi de dosar din care sa se traga concluzii".

Intrebat daca in cadrul intalnirii cu membrii CNSAS a stat la masa cu "Dominic", Andon a raspuns, sibilinic: "O singura persoana vreau sa nu fie afectata pana se lamuresc lucrurile - domnul Ticu Dumitrescu". Extrem de suparat, Mircea Dinescu l-a acuzat pe Sergiu Andon de "santaj" la adresa membrilor CNSAS.

"Domnul Sergiu Andon canta la taraful lui Dan Voiculescu! Un presedinte al Comisiei juridice nu trebuie sa practice santajul asupra CNSAS! Nu poti sa fii presedinte al Comisiei juridice si dupa aia sa faci manipulare si santaj.

Santajul, mi se pare, se poate pedepsi prin lege", a spus Mircea Dinescu, aratand ca "in astia 16 ani s-au luat tot felul de dosare, deci este posibil ca dosarul Dominic sa fie intr-o gasca care il scoate si il flutura pe la nasul nostru".

Integral in Romania Libera

Civilul Voiculescu mai are de trecut Dunarea

preluare Cotidianul

Trecutul sincer al lui Dan Voiculescu nu poate fi cunoscut fara studierea arhivei ICE „Dunarea“. Partea cea mai interesanta a acestei arhive a ramas secretizata la SIE.

O importanta parte din trecutul lui Dan Voiculescu, cei opt ani in care a lucrat la firma „Crescent“, nu poate fi cunoscuta acum. Arhiva Intreprinderii de Comert Exterior „Dunarea“, firma prin care se derulau afacerile Securitatii, a fost desecretizata printr-o hotarire a CSAT, in 2005. Insa doar o parte a fost predata de SIE Arhivelor Nationale.

Marius Oprea, consilierul pe probleme de siguranta nationala al premierului, sustine ca aproximativ 100 de dosare au ramas la SIE, fiind clasificate la „siguranta nationala“.

El a precizat ca la Arhivele Nationale nu au ajuns decizia de infiintare a ICE „Dunarea“, deciziile de numiri pe functii, documentele legate de aportul valutar special - pentru care fusese creata firma -, stenogramele sedintelor staff-ului ICE „Dunarea“, cele ale negocierilor purtate pe contracte majore.

Potrivit lui Oprea, documente la care a avut acces in 2000 procurorul Ovidiul Budusan, vizind afacerile dubioase ale Securitatii prin ICE „Dunarea“, nu au fost transferate nici ele la detinatorul actual al arhivei.

Voiculescu a disparut din documente

„Arhiva operativa, care arata felul in care controla Securitatea afacerea, prin ofiteri acoperiti, care erau directori, nu se afla la Arhivele Nationale. Nici numele Voiculescu nu apare in documentele predate“, mai spune Marius Oprea.

Or, Voiculescu, in calitate de director al firmei „Crescent“, era un important partener de afaceri al ICE „Dunarea“: 66,9% din totalul exporturilor facute de ICE „Dunarea“ in 1988 s-au realizat prin intermediul „Crescent“. Ceea ce a predat SIE reprezinta documente comerciale si bilanturile contabile.

SIE refuza sa faca precizari despre arhiva predata, insa Arhivele Nationale recunosc ca nu au primit decit „arhiva neoperativa“. „Am oferit consultanta SIE pentru inventarierea arhivei ICE «Dunarea», inainte de a fi predata la Arhivele Nationale“, ne-a spus Catalin Gidici, inspector in cadrul Serviciului Metodologie de la Arhivele Nationale.

Integral in Cotidianul.

Dan Voiculescu si Geoana se unesc sa darame guvernul

preluare EvZ

Liderul PC se gandeste sa sprijine motiunea de cenzura a social-democratilor.

El l-a informat pe seful PSD despre acest lucru Mircea Geoana si Dan Voiculescu au avut ieri, in jurul pranzului, o noua intalnire privata in biroul de la Senat al liderului Partidului Conservator.

Surse din PSD spun ca Voiculescu i-a dat de inteles lui Geoana ca se gandeste sa sprijine motiunea de cenzura a social-democratilor.

Intalnirea ne-a fost confirmata de liderii ambelor formatiuni. In urma cu o zi, cei doi avusesera o prima intrevedere. Daca luni Geoana a fost interesat de planurile lui Voiculescu de a iesi sau de a ramane la guvernare, la intalnirea de ieri, sustin surse din PSD, tema a fost motiunea de cenzura pe care o vor depune social-democratii.

Chiar si cu sprijinul PC, PSD nu ar strange suficiente voturi. Pentru ca PRM a anuntat deja ca nu va sustine motiunea de cenzura dupa ce Vadim Tudor a ajuns la o intelegere cu Tariceanu.

Cu gandul la un alt guvern

Ultima declaratie facuta de liderul PC explica partial ipoteza sustinerii unei motiuni de cenzura: pentru a se forma un alt guvern. „Cuvantul de ordine este stabilitatea politica. Trebuie ca Romania sa fie guvernata.

Nu spun ca trebuie sa fie guvernata de actualul guvern. Poate fi guvernata si de alt guvern”, a spus Voiculescu in cadrul unei emisiuni TV.

Potrivit purtatorului de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, subiectul motiunii de cenzura ar putea fi discutat abia duminica, dupa ce va fi transata problema ramanerii sau iesirii de la guvernare.

Aceeasi idee a formarii unui alt guvern a exprimat-o si liderul UDMR Marko Bela, care a comparat actuala coalitie cu o „masina care scoate fum”.

„Daca o formatiune doreste sa facem un alt program de guvernare - se observa acest lucru si din discursul presedintelui Basescu si al unor lideri politici - suntem de acord ca, daca pentru unii parteneri nu mai este valabil protocolul de colaborare, el fiind semnat in alte conditii decat cele actuale, sa fie rediscutat. Si sa facem un alt guvern. Sa plecam de la un punct zero”, a declarat si liderul UDMR.

Integral in EvZ.