Un drum de munte romanesc a cistigat Premiul Microsoft pentru fotografie de amatori. Banii i-a luat Alin Popescu. ALIN POPESCU, fotograf amator din Slobozia, a concurat contra a 7.000 de studenti din peste 90 de tari si s-a ales cu cea mai importanta distinctie acordata de Microsoft, in valoare de 25.000 de dolari.

„Slalom“, fotografia cistigatoare, nu este la primul premiu, ea fiind cea care i-a adus lui Popescu, in urma cu o luna, locul intii la concursul national „Fotogeografica“, organizat de Casa studentilor din Bucuresti si de National Geographic. Cum a ajuns celebra ilustratia cu pricina si ce are ea atit de special, nu stie nici realizatorul ei.

„Se pare ca mai am de studiat aceasta poza. Trebuie sa o inteleg eu insumi mai bine. Poate prin simplitatea ei spune multe. Cind am facut-o, nu ma gindeam decit ca trebuie sa expun in asa fel incit zapada sa iasa complet alba, fara urme de gri in ea, asa incit copacii sa para ca plutind, ghidati doar de garduletele acelea care abia se mai vedeau.

Locatia, satul Sirnea din culoarul Rucar-Bran, este una deja celebra printre fotografi, un loc unde revin cu drag de fiecare data“, povesteste Popescu.

Chimia pentru alchimie

Ochiul si mina le mosteneste de la tatal sau, fotograf de profesie in orasul natal Slobozia. „Imi amintesc si acum cu mare placere studioul foto si mai ales camera aceea intunecoasa, cu lumina rosie, in care ieseau la iveala fotografiile, de sub solutia din tavitele din plastic.

Acum, in era digitala, nu stiu daca voi mai avea ocazia vreodata sa fac pe «alchimistul»“, se indoieste fotograful. Insa el nu a ales sa profeseze in domeniu, astazi lucreaza la o companie internationala care produce jocuri pentru computer, ceea ce ii lasa foarte putin timp pentru pozat. „Nu am studii de specialitate in fotografie.

Mi-am propus sa fac cursuri, insa din pacate timpul liber e una dintre problemele majore cu care ma confrunt. Programul de la serviciu e foarte restrictiv si nu imi permite prea multe activitati separate“, explica el.

Pus sa aleaga intre mai multe genuri de fotografie, Popescu merge pe mina peisajelor: „Ceea ce doresc sa surprind in ele este acel „ceva“ care sa te faca sa iti doresti sa fii acolo, sa inchizi ochii si sa iti imaginezi restul peisajului - nesurprins de aparat.

Trebuie sa stii sa alegi acea bucatica reprezentativa pentru zona in care te afli, si asta mi se pare cel mai greu in realizarea unui peisaj reusit. Nu spun ca alte genuri sint mai usoare, portretul fiind unul dintre genurile de fotografie care mi se pare cel mai greu de realizat, insa si peisajul are trucurile lui“, opineaza fotograful.

Integral in Cotidianul