Israelul a instituit, joi, blocada totala asupra Libanului, in cadrul ofensivei militare de amploare lansata impotriva gruparii siite libaneze Hezbollah, anunta postul militar de radio din Israel, citat de AFP.

"Aceasta masura presupune o blocada aeriana, maritima si terestra in Liban pana la noi ordine", transmite postul militar de radio, citand oficiali din cadrul Statului Major.

Aviatia israeliana a bombardat, joi dimineata, aeroportul international din Beirut. Ministrul libanez de interne a spus ca atacarea aeroportului este "un act de razboi".

Potrivit unui oficial militar, marina militara va bloca miscarea navelor in porturile Saida, Tyr, Beirut si Tripoli.

Marina militara a patruns deja in apele teritoriale ale Libanului, in cadrul acestei blocade. "Marina a inceput sa efectueze misiuni de patrulare in apele teritoriale libaneze",

Potrivit armatei, aproximativ 30 de militanti din cadrul Hezbollah au fost ucisi in urma atacurilor israeliene.

Armata israeliana intentioneaza sa loveasca si tinte Hezbollah din capitala Libanului, unde se afla cartierul general al gruparii si familiile conducatorilor sai.

In timpul raidurilor aeriene israeliene au murit, pana acum, 28 de persoane, in sudul Libanului, intre care 10 copii, anunta surse medicale libaneze.

Miscarea siita libaneza Hezbollah a amenintat ca va bombarda orasul israelian Haifa si imprejurimile, daca Beirutul va fi atacat de armata israeliana. Atacul a avut loc in cursul serii de joi, cind doua rachete Katiusa au lovit centrul orasului, fara sa fie raportate victime. La putin timp distanta, avioanele israeeliene au lovit din nou aeroportul din Beirut.

Oficialii israelieni spun ca tinta atacului au fost rezervoarele de combustibil, facind astfel imposibile transporturile de arme sau ostatici.

Guvernul israelian, condus de premierul Ehud Olmert, s-a reunit de zece ori in ultimele 24 de ore, pentru a aproba o serie de masuri impotriva Libanului, preconizate de armata si de cabinetul de securitate. Premierul israelian a dat unda verde actiunilor militare.

Inca de miercuri, ministrul israelian al Apararii, Amir Peretz, a autorizat ofensiva aeriana asupra Libanului, care vizeaza obiectivele strategice ale Hezbollah, dar si infrastructura civila libaneza, a anuntat Canalul 10 al televiziunii israeliene, citat de Reuters.

Pe de alta parte, guvernul libanez s-a distantat de actiunile Hezbollah, cu riscul aparitiei unor frictiuni in interiorul Cabinetului, unde formatiunea siita este minoritara.

"Guvernul libanez nu este responsabil" de capturarea militarilor, a declarat ministrul Informatiilor, Ghazi Aridi.

Violentele au inceput, miercuri dimineata, cand doua rachete libaneze au explodat in apropierea orasului israelian Shlomi. Fortele israeliene au bombardat un pod important care lega doua orase din sudul Libanului.

"Avioanele noastre, tancurile noastre si artileria noastra opereaza pe teritoriul libanez", a declarat un purtator de cuvant al armatei israeliene, precizand ca ofensiva inceput dupa ce Hezbollah a anuntat rapirea celor doi militari israelieni.

Armata israeliana a mobilizat sase mii de rezervisti care sa se deplaseze urgent in zona de conflict din nordul Israelului, a anuntat o sursa militara citata de AFP.

Civilii israelieni din apropierea granitelor au fost sfatuiti sa se refugieze in adaposturi antiaeriene.

Politia libaneza sustine ca cei doi militari israelieni au fost capturati in timp ce se aflau pe teritoriul Libanului, in regiunea Aita al-Shaab, aproape de frontiera cu Israelul, unde patrunsese o unitate a armatei israeliene.

Primul ministru israelian, Ehud Olmert a afirmat ca oricine va incerca sa slabeasca rezistenta statului va plati scump.

"Exista persoane care continua sa ne compromita stabilitatea. Exista persoane care incearca sa ne slabeasca hotararea insa vor fi infranti si vor plati un pret greu pentru actele lor", a declarat Olmert.

"Libanul va plati pretul faptelor sale. Nu vom negocia si nu vom ceda in fata terorismului", a avertizat el.

Gruparea siita Hezbollah este sprijinita de Teheran si Damasc.

Reprezentantul ONU pentru Liban a cerut miscarii Hezbollah, intr-un comunicat, sa-i elibereze pe soldatii rapiti.

Si Comisia Europeana, extrem de ingrijorata de acest incident, a solicitat eliberarea soldatilor israelieni, capturati la frontiera Israelului cu Libanul. Germania a anuntat ca va fi negociator intre Israel si Liban.

Libanul a cerut organizarea unei reuniuni de urgenta a Consiliului de Securitate ONU pentru a analiza "agresiunea israeliana".

Actiunea din Liban este a doua misiune importanta a soldatilor israelieni din ultimul timp. Armata israeliana desfasoara, din 28 iunie, o importanta operatiune si in Fasia Gaza. "Ploaie de vara" are ca scop eliberarea unui caporal israelian, rapit de militantii palestinieni.