Liderii G8 s-au reunit, sambata, la summitul anual, pentru prima data in Rusia, la Sankt Petersburg. In prim plan al discutiilor va fi conflictul izbucnit, in urma cu patru zile, intre Israel si Liban, dupa ce miscarea siita Hezbollah a rapit doi soldati israelieni.

Presedintele rus, Vladimir Putin, gazda reuniunii, a declarat ca liderii celor opt vor face tot posibilul pentru ca in Gaza, Israel si Liban sa se instaureze, de urgenta, pacea. Rusia a condamnat atacurile israeliene pe care le considera “un conflict deschis”.

Presedintele american, George Bush, declarase ca Israelul “are dreptul sa se apere” si a afirmat totodata ca vrea sa incurajeze pacea in Orientul Mijlociu, condamnand “ teroristii care vor sa puna capat procesului de pace din zona”.

Pe de alta parte, un subiect sensibil pe agenda summitului G8 este primirea Rusiei in Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), tema care divizeaza membrii G8. Admitrea Moscovei in organizatie depinde de stabilirea unui acord intre SUA si Rusia.

Surse citate de AFP au declarat, sambata ca nu s-a ajuns inca la o intelegere intre cele doua parti, cu toate ca negocierile pe aceasta tema intre George Bush si Vladimir Putin au inceput inca de vineri seara, inaintea inceperii summitului, si au durat mai multe ore.

"Nu s-a ajuns inca la un acord bilateral dar s-au facut progrese importante in acest sens”, a spus purtatorul de cuvant al reprezentantului american al comertului..

Alte subiecte care vor fi discutate la reuniunea de la Sankt Petersburg sunt criza nucleara iraniana, cea provocata de nord-coreeni, pretul petrolului, educatia in lume si lupta impotriva maladiilor infectioase.

Masurile de securitate au fost inasprite la Sankt Petersburg, care a devenit o adevarata fortareata. Importante efective de politisti patruleaza pe strazi pentru a impiedica eventuale manifestari anti-Putin sau anti-modializare.

Din G8 fac parte SUA, Rusia, Germania, Marea Britanie, Franta, Canada, Japonia si Italia.