Un ordin echivoc de genul „Ucideti-i pe toti barbatii de varsta la care pot lupta” („Kill all military-age males” - in engleza) a dus la asasinarea a trei detinuti irakieni si la un nou scandal care pateaza reputatia armatei SUA din Irak.

Asasinii, anchetati de procurorii militari in orasul natal al lui Saddam Hussein (Tikrit), sunt doi soldati si doi sergenti din divizia de elita „101 Aeropurtata”, a caror aparare se bazeaza pe faptul ca nu au facut altceva decat sa urmeze ordinele comandantului lor.

Cel care a cerut uciderea tuturor barbatilor inaintea unei operatiuni contra insurgentei din apropiere de Samarra (100 km nord de Bagdad), care a avut loc la 9 mai anul acesta, este colonelul Michael Steele, un veritabil „erou american” in viata.

In 1993, el a condus un raid spectaculos la Mogadishu, capitala Somaliei, unde oamenii sai au capturat doi razboinici somalezi, dar doborarea unui elicopter a transformat o misiune reusita de comando, ce durase 30 de minute, intr-o noapte de cosmar. Luptele pentru salvarea militarilor doborati s-au soldat cu 18 morti dintre americani si peste 1.000 in randul militiilor somaleze.

Batalia a fost ecranizata in filmul lui Ridley Scott, „Black Hawk Down”, din 2001. Acum, reputatia de erou a lui Steele a fost pusa in joc in cursul anchetarii celor patru asasini, mai multi martori fiind chemati sa lamureasca in ce circumstante a fost dat ordinul verbal in fata a circa 100 de militari americani.

Colonelul Steele a semnat o declaratie prin care refuza sa depuna vreo marturie in procesul celor patru asasini, justitia militara recunoscandu-i dreptul de a nu dezvalui nimic din ce l-ar putea autoincrimina. In schimb, mai multi camarazi ai suspectilor au confirmat existenta ordinului.

Doar ca unii au inteles ca se referea intr-adevar la uciderea „tuturor barbatilor”, iar altii au crezut ca ordinul presupunea doar uciderea „celor ce nu dadeau semne ca nu se vor preda”.

Potrivit New York Times, in unitatea lui Steele erau tolerate uciderile nediscriminatorii de civili, iar comandantul le oferea cutite drept recompensa subordonatilor care omorau mai multi insurgenti. In aceeasi unitate ar fi existat o tabla pe care militarii erau incurajati sa scrie cati irakieni au ucis si erau laudati pentru „scorurile” bune.

Pentru Steele si subordonatii sai, rasismul fata de arabi si etichetarea ca „teroristi” a tuturor irakienilor, inclusiv a celor aflati in serviciul armatei SUA, erau o practica curenta.

Toate acestea ar fi condus la asasinarea cu sange rece a trei barbati irakieni care se predasera deja si probabil nu aveau nimic de-a face cu insurgenta.

Integral in Gandul