Adrian Sarbu, directorul general Media Pro si patronul companiei de productie cinematografica Media Pro Pictures, a cumparat RoFilm, laboratoarele de prelucrare a peliculei din Buftea, mai ieftin decat spera in urma cu un an.

El a platit 1,89 milioane RON (putin peste 500.000 de euro), tranzactia incheindu-se in urma unei licitatii publice, organizata de administratorul judiciar al companiei de stat, dupa un proces cu creditorii declansat in urma cu doi ani de Ministerul Apararii Nationale. Anul trecut, RoFilm era evaluata la 736.000 de euro.

Fantoma a sistemului de productie de stat, RoFilm a fost la confluenta unor solutii de redresare contradictorii. Sub presiunea creditorilor si a instantei, responsabilii din Ministerul Culturii s-au intrecut in adrese trimise instantei prin care au cerut redresarea fie prin vanzarea de active, fie prin privatizarea cu aport de capital.

Diversele adrese semnate de secretarul de stat in Ministerul Culturii Ioan Onisei, dar si de secretarul general Delia Mucica sau ministrul Culturii insusi, Adrian Iorgulescu, arata cel mai inalt “interes” pentru rezolvarea crizei financiare a companiei de stat.

Istoria laboratoarelor din Buftea traseaza insa trista poveste a zecilor de active ale statului privatizate “cu acte in regula” in ultimii 15 ani. Folosind “manevre” legale, diferite grupuri din domeniul cinematografiei si-au adus contributia la impingerea companiei de stat in pragul falimentului.

Dupa care, vanzarea se face la un pret care nu acopera datoriile si precipita falimentul. Amanarea “judecatii de apoi” a facut ca decizia instantei de vanzare prin licitatie sa para una pripita, dictata de interesele de grup ale actualei puteri politice, cu o “tusa” speciala adusa de reprezentantul PD in minister, Ioan Onisei.

Integral in Capital