Inlocuirea meselor principale cu produse de patiserie duce la ingrasare.

Atrasi de coca fierbinte si de umpluturile cu ciuperci, pizza, caramel ori visine, tot mai multi romani au inceput sa inlocuiasca omleta de la micul dejun cu pateurile cumparate de la chioscuri sau din laboratoare specializate.

Campioni la consum sunt in special locuitorii marilor orase, care, din cauza lipsei de timp, au tendinta de a sari peste mesele principale si de a le inlocui cu produse de patiserie. „Chiar daca sunt o varianta de pachet comoda, pateurile au foarte multe calorii.

Foitajul este impregnat cu ulei si margarina, iar umpluturile de tot felul ingrasa si ele”, spune dr. Andreea Tocan, nutritionist la Centrul de Diabet si Nutritie din Cluj-Napoca.

Pentru micul dejun sunt recomandate proteine si vitamine

O portie de pateuri de o suta de grame la masa de dimineata inseamna cam 300 de calorii, insa organismul va primi doar grasimi si glucide.

Pentru inceputul zilei, spun nutritionistii, mult mai corect ar fi sa va hraniti cu alimente care aduc proteine (ouale), vitamine (fructele, sucurile de fructe) sau cu cele care stimuleaza tranzitul intestinal, cum sunt cerealele.

„Daca inlocuirea meselor cu pateuri devine o obisnuinta, in timp pot aparea probleme de stomac, aciditate sau constipatii”, mai spune dr. Andreea Tocan. La copii sunt posibile carentele de proteine si creste riscul aparitiei obezitatii.

Totusi, in cazul in care consumul de pateuri este combinat cu efortul fizic sustinut (joaca, alergat, petrecerea timpului in aer liber), cresterea in greutate nu va fi la fel de vizibila ca la adulti.

Consumul constant lipseste organismul de nutrientii vitali

Micul dejun ar trebui sa aduca intre 25 si 40% din necesarul caloric zilnic al unui adult care obisnuieste sa aiba trei mese pe zi. „Daca acesta este constituit numai din pateuri, aportul caloric va fi mare, cel al micronutrientilor va fi deficitar si astfel va aparea un deficit de vitamine si microelemente minerale”, spune dr.

Ciprian Constantin, doctorand, cu specialitatea „Diabet, Nutritie si Boli Metabolice” si membru al Fundatiei Pentru Alimentatie Sanatoasa.

Integral in EVZ