Un nou scandal a izbucnit la Complexul Educational Poiana Soarelui din Brasov, patronat de afaceristul Ion Tiriac. Mai multi copii care au locuit in centru sustin ca erau tinuti izolati intr-o camera cu gratii la geam de fiecare data cand angajatii considerau ca au fost neascultatori.

Afacerea a ajuns la urechile conducerii Directiei pentru Protectia Copiilor Brasov, dupa ce o echipa de jurnalisti de la publicatia britanica „Sunday Times” au cerut sa vorbeasca personal cu sase copii care au semnat o plangere catre Parlamentul European.

Jignite sistematic de personal

In urma cu doi ani, mai multi copii cazati la Complexul Educational Poiana Soarelui din Brasov au trimis o scrisoare catre Parlamentul European in care descriau felul in care erau tratati in cadrul orfelinatului, acestia acuzand personalul de diverse abuzuri.

Unii copii au povestit cum erau batuti cu o curea de mamele sociale, in vreme ce doua surori au reclamat ca au fost violate cand au fost plecate intr-o tabara.

Povestea a ajuns si la jurnalistii de la „Sunday Times”, si acestia au sosit vineri la Brasov pentru investigatii suplimentare.

Cele doua minore care au acuzat violul, internate in prezent intr-un centru al Directiei pentru Protectia Copilului Brasov, au refuzat sa comenteze aceasta poveste, dar au oferit alte amanunte.

Ele sustin ca au fost tinute o luna intr-o camera de izolare care nu avea nici macar dus, drept pedeapsa pentru faptul ca au petrecut o noapte in afara centrului. Acestea au mai declarat ca erau jignite in mod sistematic de personalul care le avea in ingrijire.

„Ne faceau proaste, boarfe, numai curve nu ne ziceau”, a spus una dintre surori, Petruta L., in varsta de 17 ani. „Protectia Copilului va constitui o comisie mixta de control, iar daca afirmatiile fetelor se adeveresc, Complexul Poiana Soarelui ar putea ramane fara acreditare, a declarat Liana Braniste, director adjunct al Directiei pentru Protectia Copilului Brasov.

Trei zile de „arest” pentru fumat

De cealalta parte, reprezentantii centrului sustin ca folosesc camera de izolare cu gratii la fereastra doar in scopuri medicale. „Exista un izolator care e folosit in cazul unor boli contagioase, sub supravegherea unui medic care este si director medical.

Nu cunosc la ce va referiti, la ce practici...”, a declarat Nicolae Mandrila, vicepresedintele Fundatiei Poiana Soarelui. „O saptamana au fost date disparute, le-am cautat cu politia. Cand le-am gasit, le-am bagat in izolator, unde au stat pana li s-au facut analizele”, a precizat si Luminita Timpea, directorul complexului.

Mai mult, conducerea centrului a recomandat ziaristilor sa vorbeasca cu un copil din centru, care stie mai multe. Cel recomandat de conducere, poreclit Ziggy, a recunoscut la ce este folosita camera de izolare.

Integral in EVZ