In timp ce la Bucuresti inca se mai discuta daca vom fi sau nu primiti in Europa, la Bruxelles deja se pune problema adaptarii institutiilor Uniunii la inca doua tari membre. Conform agentiei de presa italiene ANSA, Comisia Europeana discuta domeniile in care cele doua tari vor desemna cate un comisar european.

Conform tratatului de la Nisa, care, in lipsa unei Constitutii, stabileste organizarea si regulile de functionare a institutiilor Uniunii, fiecare tara membra trebuie sa desemneze cate un comisar pentru un domeniu specific.

Nu se stie inca ce domenii vor fi atribuite Bulgariei si Romaniei. Agentia italiana il citeaza pe presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, care afirma ca unele dintre indatoririle actualilor comisari ar putea fi transmise celor doua noi posturi. Ar putea fi vorba despre Imigratie, Dezvoltare, Comert si Transport.

Aceste schimbari nu vor fi singurele pe care Comisia le va face dupa 1 ianuarie 2007, daca aceasta va fi data aderarii. De fapt, spune agentia ANSA, oficialii de la Bruxelles vor sa profite de acest eveniment pentru a face reforme care, in alte conditii, ar fi greu de trecut prin masinaria politica si birocratica a Uniunii.

Iata, deci, ca nu numai stadiul pregatirilor pentru aderare in cele doua tari este luat in considerare atunci cand se discuta despre 1 ianuarie 2007 sau o data mai tarzie.

Bulgaria si Romania nu sunt singurii reformatori fara voie. Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externa si de Securitate Comunitara, Javier Solana, este asteptat sa isi anunte iesirea la pensie, prilej de schimbari si in domeniile prezidate de fostul secretar general al NATO.