Guvernul a decis in sedinta de miercuri acordarea unei indemnizatii compensatorii pentru handicap natural in valoare totala de 68 milioane lei pentru producatorii agricoli care au in proprietate vaci sau bivolite de lapte. Potrivit actului normativ sprijinul financiar va fi de 150 de lei pe cap de animal.

„In toate tarile din Uniunea Europeana exista aceasta recunoastere a handicapurilor naturale - fertilitatea mai slaba a terenului, gradul de accesibilitate scazut in localitatile din zona de munte.

Prin acordarea acestui ajutor pentru crescatorii de vaci de lapte ne concentram pentru a rezolva problema cotei de lapte negociate cu UE pentru Romania”, a declarat Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Acordarea acestui sprijinului financiar face parte din masurile necesare in vederea revigorarii sectorului zootehnic, avand in vedere scaderea numarului de animale si faptul ca veniturile obtinute din productia agricola in zona de munte sunt cu 40% mai reduse decat cele obtinute in celelalte zone agricole.

Pentru a primi indemnizatia compensatorie pentru handicap natural, producatorii agricoli trebuie sa locuiasca intr-o localitate montana, exploatatia sa fie situata in zona montana, iar efectivele de vaci sau bivolite sa fie inscrise in Registrul agricol al localitatii pana la data de 30 septembrie 2006.

Sprijinul financiar se asigura din bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, se acorda o singura data, pentru anul 2006, pe baza unei cereri scrise, care trebuie depusa de la directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene, pana la data de 15 noiembrie a anului curent.

Persoanele care incaseaza indemnizatia in mod nejustificat, prin inscrierea sau atestarea de date nereale pe documente vor fi obligate sa restituie sumele si vor fi amendate cu sume cuprinse intre 10.000 la 30.000 lei.

Zona montana a Romaniei reprezinta 30,7% din suprafata tarii, include 28 de judete si 826 de localitati. Din cei trei milioane de locuitori din zona montana, 1,3 milioane sunt producatori agricoli, iar cresterea animalelor este activitatea agricola care predomina.

In zona montana sunt 767.103 capete de bovine si bubaline, din care 427.836 sunt vaci si bivolite de lapte.

Tot miercuri, Guvernul a majorat cu 50 de milioane lei, de la 100 la 150 de milioane lei, fondurile alocate derularii programului privind sprijinirea asociatiilor crescatorilor de animale pentru lapte.

Prin acest program producatorii agricoli si asociatiile crescatorilor de animale care detin animale pentru lapte beneficiaza de un sprijin financiar de 60% din pretul de cumparare (inclusiv TVA) a dotarilor si instalatiilor de muls si racire a laptelui.

Programul a fost adoptat in luna iulie a anului trecut si pe parcursul derularii s-a constatat ca exista interes din partea producatorilor agricoli. Pentru a raspunde tuturor solicitarilor producatorilor agricoli care indeplinesc conditiile de eligibilitate si care au depus cereri pana la data de 31 mai 2006, Guvernul a decis suplimentarea fondurilor alocate finantarii acestui program.