Aflat in vizita de lucru in Germania, presedintele Traian Basescu a acordat un interviu in exclusivitate pentru TVR in care a abordat subiectele fierbinti cu care se confrunta Romania in pragul aderarii la Uniunea Europeana.

Basescu considera ca Romania nu va deveni un exportator de forta de munca catre pietele occidentale si de asemenea si-a exprimat convingerea ca semnarea tratatului de aderare a Romaniei de catre Gemania, Franta, Belgia si Danemarca nu reprezinta un motiv de ingrijorare.

"Romania nu va avea probleme legate de ratificarea in timp util a tratatului de aderare."

"Ratificare va veni in timp util" a declarat Basescu, adaugand ca a primit asigurari de la parlamentarii germani ca in luna octombrie procedura de semnare va fi finalizata.

"Romania trebuie sa atinga un anumit standard cerut. Acest standard odata confirmat de raportul din septembrie va insemna ca statele mebre isi vor rezolva pozitiv obligatia pe care o au fata de Romania in sensul semnarii tratatului pana la 31 decembrie."

In acest moment tratatul de aderara a Romaniei mai trebuie semnat de Franta, Germania, Belgia si Danemarca.

"Franta e intr-un stadiu foarte avasat. Tratatul mai trebuie aprobat doar de Senat dar din cate stiu pe 4 octombrie va fi semnat si de Senat" a dat asigurari Basescu.

Incepand cu luna ianuarie a anului viitor, Germania va prelua presedintia UE pentru urmatoarele sase luni. Basescu a declarat ca singura asteptare pe care o are de la Germania este reasezarea pe foaia de parcurs a tratatului constitutional al Uniunii.

"Pentru Romania e important sa stie ca va intra intr-o uniune care va avea un tratat constitutional care sa o transforme dintr-o simpla piata si intr-o structura politca importanta."

Referitor la crearea parteneriatului strategic cu SUA, Basescu a declarat ca le-a explicat parlamentarilor germani nevoia de securitate pe care Romania o are.

"Romania va deveni membra UE si in frontiera de est a Romaniei, la Marea Neagra, o zona cu patru conflicte inghetate si de asemenea destule state care nu au cele mai democratice sisteme.De asemena tara noastra are in frontiera de sud-vest, o zona destul de framantata si cu riscuri de securitate. Acest lucru a fost destul de bine inteles inclusiv de parlamentarii germani."

"Relatiile politice cu Germania sunt bune"

Basescu a declarat ca este in interesul Romaniei sa aiba o relatie buna cu Germania dar si reciproca este valabila.

"Este categoric ininteresul Romaniei e sa aiba o relatie solida cu Germania avand in vedere importanta pe care o are zona Marii Neagre care este zona si de interes german cel putin din punct de vedere al asigurarii resurselor energetice alternativ"

Basescu a evidentiat si relatia buna din punct de vedere economic intre cele doua state precizand ca in acest moment schimburile comerciale se ridica la valoarea de un miliard de euro

Romania in presa germana

Seful statului spune ca nu remarcat vreo urma de ostilitate din parte presei germane. Referitor la presa europeana insa presedintele a precizat ca au existat totusi voci critice mai ales in privinta eventualelor probleme cauzate de exodul fortei de munca din tara.

Basescu a dat asigurari ca romanii nu vor invada Europa cu scopul gasirii unui loc de munca

"Paradoxal Romania in momentul de fata e in aproprierea unei crize de forta de munca in raport cu proiectele ce vor fi finantate de UE. Ma refer la un deficit de forta de munca in constructii , in industria bancara , in zona serviciilor in mod deosebit in turism"

Presedintele pune aceasta criza pe seama evolutiei pozitive a economiei tari dar mai ales pe seama exodului care deja s-a produs.

Una din solutiile posibile pentru acoperirea deficitului fortei de munca e identificat de Basescu in atragerea romanilor din afara frontierelor in special din Moldova, Serbia si Ucraina fara a ezita insa sa mentioneze posibilitatea introducerii unui sistem selectiv pentru accesul pe piata din Romania a acestei categorii de oameni.