La numai cateva zile de la desemnarea castigatorului pentru primul tronson din autostrada Bucuresti-Brasov, proiectantul acesteia anunta ca valoarea lucrarilor este deja mai mare cu circa 200 milioane de euro decat cea calculata initial.

"Valoarea autostrazii Bucuresti - Brasov creste de la 1,6 miliarde de euro la 1,8 miliarde de euro, din cauza scumpirii materialelor de constructii si a terenurilor", se arata intr-un comunicat al proiectantului autostrazii Bucuresti-Brasov, Search Corporation. Vicepresedintele Search Corporation, Vlad Chiotan, ne-a declarat ca nu exclude si alte scumpiri ale autostrazii in perioada urmatoare.

"Daca mai asteptam mult, trendul de crestere va continua. Este firesc ca pretul autostrazii Bucuresti-Brasov sa creasca, deoarece pretul de 1,6 miliarde de euro este de acum doi ani", ne-a explicat reprezentantul Search Corporation."Pretul otelului a crescut de doua ori, betonul armat de 1,5 ori, mixturile asfaltice de 1,7 ori si tablierele metalice de doua ori.

Cheltuielile pentru amenajarea terenurilor au crescut de 3,1 ori, de la 36 de milioane de euro la 113 milioane de euro", ne-a mai declarat sursa oficiala. Search Corporation este compania care a realizat proiectul pentru intreaga autostrada Bucuresti-Brasov pentru Ministerul Transporturilor.

Licitatia pentru constructia tronsonului dintre kilometrul 19,5 si Ploiesti a fost castigata recent de consortiul format din firmele Euroconstruct, Spedition UMB, PA&CO International si Comaxa, pentru o oferta de circa 200 milioane de euro.

Zilele trecute, chiar ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, avertizase ca pretul lucrarilor ar putea sa creasca, chiar in contract existand o clauza in acest sens. Aceasta da dreptul constructorilor sa majoreze pretul lucrarilor in functie de cresterile de pret ale materialelor de constructii.

Integral in Gandul