Ioana Lupea: "Primirea lui Dan Ioan Popescu in Partidul Conservator cu paine, sare si functia de prim-vicepresedinte anunta vremuri complicate si pentru PSD, si pentru Alianta”.

"Lasati coruptii PSD sa vina la mine", ar spune Dan Voiculescu daca ar fi un CV Tudor cu aura justitiara amputata. Primirea lui Dan Ioan Popescu in Partidul Conservator cu paine, sare si functia de prim-vicepresedinte anunta vremuri complicate si pentru PSD, si pentru Alianta, si va obliga toti actorii publici, politicieni, media, societate civila, sa ia "fictiunea" lui Voiculescu in serios.

DIP, fost vicepresedinte PSD, fost finantator al partidului, fost ministru al economiei, este o deschidere.

Urmatoarea mutare se anunta a fi inscrierea lui Adrian Nastase in PC, al carui exemplu poate fi urmat si de alti membri ai PSD, acum marginalizati din motive de loialitate fata de ex-premier sau de dosar.

Exista o specie de politicieni care nu rezista prea mult in opozitie, cand e vorba de bani sau de probleme cu justitia. Este de presupus insa ca fostul premier nu va intra in PC decat atunci cand Voiculescu va simti ca este momentul pentru retragerea de la guvernare. Ar fi insa cea mai buna comedie daca Adrian Nastase ar ajunge, prin PC, din nou la putere.

Fostul ministru al economiei, a carui avere a fost considerata nejustificat de mare de judecatori, nu este un personaj politic de anvergura. Dan Ioan Popescu reprezinta, pentru Dan Voiculescu, mai degraba un capital social in zona afacerilor.

Functia daruita din prima zi de membru al PC este si o recompensa pentru contractele primite de companiile lui Voiculescu in mandatul PSD.

Controversatul acord cu Hidroelectrica este unul dintre ele dar, la capitolul "incasari" intra si publicitatea de stat, al carei beneficiar privilegiat a fost trustul de presa al aceluiasi Dan Voiculescu. In DIP, actualul ministru al economiei, Codrut Seres, ar putea dobandi un consilier discret si versat in afacerile cu energie, de care sa beneficieze, in continuare, seful amandurora. Care nu si-a spus inca ultimul cuvant pe piata.

Pe langa know-how si relatii in domeniu, unele depasind granitele Romaniei, DIP i-ar putea aduce lui Dan Voiculescu si cativa noi membri, atrasi de posibilitatea unei cariere politice si de afaceri mai usoare in PC decat in PSD, ca doar conservatorii sunt la putere.

Prezenta lui DIP in coalitia la putere (in calitate de prim-vicepresedinte, va reprezenta partidul in coalitie, PC il poate propune chiar, la o eventuala remaniere, ministru al economiei) creeaza o problema de imagine Aliantei.

DIP si eventual Adrian Nastase nu reprezinta PSD, ci ceea ce este perceput de populatie ca fiind cel mai mare rau facut de PSD in timpul guvernarii, coruptia.

Cel putin PNL a avut bunul-simt sa-l traga pe Dinu Patriciu, cercetat penal in cateva dosare si trimis in judecata pentru insusirea frauduloasa a creantei Libia, pe linie moarta, de ochii electoratului. Pentru a evita anticipatele se poate merge pana la tolerarea lui Adrian Nastase la guvernare? Nu Alianta ar fi compromisa, ci insasi democratia.

Din pacate, nici iesirea PC de la guvernare, previzibila dupa admiterea Romaniei in UE, nu este imbucuratoare. Intr-un moment in care Romania va avea nevoie de un guvern puternic si stabil, Alianta, si asa divizata, va castiga o opozitie mai numeroasa si dornica sa ajunga la putere.