Mai multe universitati americane lucreaza la dezvoltarea unui soft care le va permite oficialilor americani sa monitorize opiniile negative despre SUA aparute in presa internationala. Cele aproximativ 2.4 milioane de dolari necesare acestui proiect vor fi asigurate de Departamentul Sigurantei Nationale.

Cotidianul New York Times anunta ca Universitatile Cornell, Pittsburgh si Utah sunt implicate intr-un proiect de dezvoltare a unui soft capabil sa catalogheze continutul unui text ca fiind pozitiv sau negativ. Soft-ul va facilita guvernului american o analiza mult mai rapida si concludenta a presei straine.

Cu sprijinul unui grup de cercetare afiliat cu CIA, a fost compusa o baza de date folosita la dezvolatarea capacitatii soft-ului de a recunoaste, evalua si interpreta o informatie.

In aceasta baza de date au fost introduse sute de articole publicate in anii 2001 si 2002, pe teme precum pozitia lui George Bush referitoare la incalzirea globala sau tratamentul aplicat detinutilor din Guantanamo.

Articole sunt atat din presa americana, cat si din surse straine, precum Agetia France Presse, The Dawn sau un ziar din Pakistan. Printre acestea se numara si un articol despre o vulpe turbata care a muscat o vaca in Romania.

Coordonatorul proiectului, Joe Kielman, a declarat pentru New York Times ca proiectul va necesita mai multi ani de cercetare, adaugand ca soft-ul nu va fi folosit pentru monitorizarea presei din Statele Unite. Finantarea acestui program de cercetare, suma estimata fiind 2,4 milioane de dolari, e asigurata de Departamentul Sigurantei Nationale.

Legile federale interzic departamentului de aparare nationala sau oricarui alt serviciu de inteligenta sa compuna o astfel de baza de date despre un cetatean american. Nu exista insa nici o restrictie in ceea ce ii priveste pe cetatenii straini.