RCS&RDS si Telemobil sunt castigatorii concursului pentru ultimele doua licente de telefonie mobila de generatia a treia (3G), organizata de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), a anuntat vineri institutia.

Cele doua companii au avut cele mai mari punctaje in urma evaluarii efectuate dupa criteriile stabilite in caietul de sarcini. RCS&RDS a cumulat 90,41 puncte, iar Telemobil a cumulat 72,71 puncte. Pe locurile urmatoare s-au clasat Cosmote Mobile Telecomunications, cu 59,74 puncte, respectiv Societatea Nationala de Radiocomunicatii Radiocom, cu 49,58 puncte.

Procesul de evaluare a inceput in luna iunie, cand IGCTI a propus spre consultare caietul de sarcini. In urma consultarii s-au primit sase propuneri, care au folosit la imbunatatirea caietului de sarcini.

Conform caietului de sarcini, criteriul cel mai important de evaluare l-a reprezentat acoperirea geografica si a populatiei (55 puncte), urmata de fezabilitatea tehnica (25 puncte) si capacitatea financiara (10 puncte). Specializarea si experienta si fezabilitatea comerciala au reprezentat fiecare cate cinci puncte.

“Castigatorii vor intra in posesia licentei abia dupa achitarea primei transe in valoare de 10,5 milioane de dolari, in termen de 120 de zile, incepand de astazi”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI).

Urmatoarele transe anuale in valoare de 4,9 milioane de dolari fiecare vor fi achitate pana la data de 30 ianuarie a fiecarui an, incepand cu anul urmator emiterii licentei. Pretul pentru o licenta 3G este de 35 milioane de dolari.

“In cazul in care, din diferite motive, una dintre licente nu va putea fi atribuita castigatorului, aceasta va fi atribuita urmatorului clasat”, a mentionat Marinescu.

Presedintele IGCTI a explicat ca, prin intermediul caietului de sarcini, au fost stabilite mecanisme care sa verifice indeplinirea angajamentelor asumate de castigatorii licentelor. Practic, angajamentele pe care operatorii le-au facut vor deveni obligatii.

Astfel, in cazul nerespectarii conditiilor din licenta, se vor percepe penalitati. Acestea sunt stabilite conform caietului de sarcini si calculate ca procent din tariful de eliberare a spectrului de 35 mil. USD.

“Daca titularul licentei nu si-a indeplinit obligatiile, IGCTI va stabili o perioada de timp in care acesta trebuie sa le indeplineasca. In cazul in care titularul va continua sa nu le indeplineasca, IGCTI poate dispune fie suspendarea, fie retragerea licentei”, a explicat presedintele IGCTI.

Reprezentantii Cosmote au afirmat dupa anuntarea castigatorilor licitatiei, ca firma isi va concentra activitatile pentru dezvoltarea rapida a retelelor 2G si 2,5G, care vor asigura acoperirea integrala a populatiei.

Cosmote intentioneaza sa introduca noi servicii in Romania prin intermediul retelei actuale 2.5G, ca de exemplu serviciul i-mode, care va fi disponibil din 2007, si va oferi clientilor transfer de date rapid si acces la aplicatii de internet special proiectate pentru telefonul mobil.

Primii detinatori de licente 3G din Romania sunt companiile Vodafone Romania si Orange Romania. In luna septembrie, Vodafone Romania a anuntat ca are peste 230.000 de utilizatori de servicii 3G. Orange Romania estimeaza ca pana la sfarsitul anului va avea in jur de 250.000 de clienti EDGE si 3G.