Cardurile raman unul dintre cele mai scumpe produse bancare, in ciuda faptului ca devin tot mai populare printre utilizatori iar numarul si valoarea tranzactiilor cu carduri au cresteri importante de la an la an. Se pare ca vinovati de comisioanele si taxele foarte mari impuse de banci pentru tranzactiile cu carduri se fac cele doua mari organizatii de carduri, Visa si MasterCard.

De altfel, acestea se afla sub investigatiile Uniunii Europene, care le-au acuzat de faptul ca impun bancilor practicarea unor comisioane foarte mari, chiar si in tarile europene. Prin impunerea respectivelor comisioane, “MasterCard si Visa incaseaza niste profituri exagerat de mari”, se precizeaza intr-un raport al Uniunii Europene.

Valoarea taxelor interbancare impuse bancilor de cele doua organizatii de plata este, de altfel, subiectul unei dispute si in Romania.

In urma cu patru luni, cinci banci romanesti s-au hotarat sa micsoreze comisioanele percepute detinatorilor de carduri pentru retragerile de numerar de la bancomatele altor banci.

Activitatea de carduri are ca si specific interoperabilitatea, respectiv posibilitatea utilizarii unui card in retelele de bancomate si POS-uri ale institutiilor membre ale unei organizatii de plata (Visa, MasterCard etc.).

Conform regulamentelor acestor organizatii de plata, institutiile membre isi datoreaza reciproc taxe de

interschimb aferente utilizarii cardurilor in retelele acestora.

Taxele interbancare (Interchange Reimbursment Fee-IRF) sunt stabilite pe baza principiului “valoare implicita”, in cazul in care nu exista un acord national intre Membri-in acest sens utilizandu-se valorile intraregionale. Membrii din Romania pot stabili comisioane IRF nationale.

Taxa de interschimb pe Romania pentru bancomate a fost initial 0,50+0,5 RON. Ulterior aceasta a fost majorata (pe baza intrunirii unei majoritati de voturi) la 0,5%+2,5 RON.

Ulterior 5 banci din sistem (Alpha Bank, Banca Transilvania, Volksbank, Banca Romaneasca si Piraeus Bank), care impreuna au sub15% din piata cardurilor, au incheiat o conventie potrivit careia taxa de interschimb intre cele cinci banci pentru operatiunile realizate la bancomate sa fie mentinuta la 0,5% + 0,5 RON.

Conform legilor concurentei insa, astfel de intelegeri intre un grup de banci privind stabilirea unor comisioane sunt interzise pentru ca afecteaza mediul concurential, insa respectivele banci au cerut o exceptare de la prevederile legii concurentei, pentru a putea practica respectivele comisioane.

Cardurile au taxe foarte mari

Dincolo insa de aceste dispute concurentiale, observam ca taxele percepute de majoritatera bancilor romanesti pentru retragerea de numerar de pe card sunt mai mari decat la ghiseele bancilor: 0,5%+2,5 RON, fata de numai 0,5% sau chiar 0,4% la ghiseele bancilor.

Integral in GhiseulBancar.ro