Actualul presedinte bulgar, Gheorghi Parvanov, este favorit pentru castigarea primului tur al alegerilor prezidentiale de duminica, informeaza Reuters. Potrivit analistilor, fostul lider al socialistilor nu are nici un contracandidat serios, mai ales din cauza lipsei de unitate a opozitiei de centru-dreapta.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, Parvanov se bucura de increderea a 44% din numarul celor cu drept de vot, in timp ce urmatorul clasat are 24% din intentiile de vot ale bulgarilor.

Volen Siderov, al doilea clasat in preferintele electoratului, este liderul partidului nationalist Attaka. Acesta a capitalizat nemultumirea alegatorilor fata de esecul guvernelor de pana acum de a rezolva problema saraciei, a crimei organizate si a coruptiei endemice.

Gheorghi Parvanov este considerat arhitectul coalitiei de guvernamant si forta care a mentinut unitatea aliantei formate din socialisti, forte de centru si un partid al etnicilor turci.

Actualul presedinte al Bulgariei a beneficiat si de divizarea opozitiei, ale carei factiuni au promovat candidati putin cunoscuti, cel mai popular dintre acestia fiind fostul judecator Nedelcio Beronov, in varsta de 78 de ani, care se bucura de circa 22% din intentiile de vot.

Gheorghi Parvanov, in varsta de 49 de ani, a fost ales in functia de presedinte in 2001. Fostul istoric si-a castigat respectul prin actiunile diplomatice legate de situatia asistentelor bulgare aflate in inchisoare in Libia si prin rolul jucat in formarea coalitiei de guvernare, esentiale pentru eforturile Bulgariei de aderare la UE.

El a condus si procesul de reforma din interiorul Partidului Socialist, dupa criza economica din 1996, transformand fostul partid comunist intr-unul european.

Desi Parvanov face eforturi pentru a se prezenta drept un presedinte echidistant, analistii cred ca el a pastrat legaturi stranse cu fostul sau partid.

Fostul ziarist in varsta de 50 de ani, Volen Siderov, este liderul partidului nationalist Attaka. Partidul sau a socat elitele politice in momentul in care s-a plasat pe locul patru la alegerile parlamentare din 2005, insa, de atunci a pierdut o parte din sprijinul electoral, din cauza demisiilor unora dintre membrii partidului si a excluderii altora.

In cazul in care va fi ales presedinte, Siderov s-a angajat sa desfiinteze partidul etnicilor turci.

In varsta de 78 de ani, fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Nedelcio Beronov, a promis ca va convoca alegeri anticipate pentru a inlatura de la putere actualul guvern condus de socialisti. Beronov a lucrat la Curtea de Arbitraj din Sofia a Camerei de Industrie Bulgare, activand mult timp la Varna.

Sondajele arata ca bulgarii se arata putin interesati de alegeri fiind dezamagiti de faptul ca nici un guvern nu a reusit sa reduca nivelul coruptiei in administratia publica si sa realizeze o crestere a salariilor. Cu un nivel mediu de 160 de euro pe luna, salariile din Bulgaria vor fi cele mai reduse din Uniunea Europeana.

Potrivit estimarilor, participarea la votul de duminica va fi de 39-44%, sub pragul de 50% necesar pentru evitarea celui de-al doilea tur de scrutin, programat pentru 29 octombrie.