Ministerul Finantelor Publice (MFP) va contracta imprumuturi externe in valoare de 144,067 milioane euro si de maximum 92,35 milioane dolari pentru finantarea partiala a patru proiecte prioritare ale Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Imprumuturile externe vor fi folosite pentru modernizarea CFR, Tarom si Metrorex.

Primul proiect vizeaza dotarea CFR - Calatori cu 120 de rame automotor. Astfel, MFP va putea contracta un imprumut de 70,66 milioane euro, destinat finantarii avansului de 20% din ultimul lot, precum si a platilor datorate la livrare.

Un alt proiect ce apartine CFR consta in implementarea sistemelor de centralizare electronica in statiile de cale ferata. In acest scop, MFP va imprumuta 51 milioane euro.

Imprumutul de maxim 92,35 milioane dolari va fi contractat pentru plata, de catre Tarom, a primelor doua aeronave Airbus 318, dintr-un total de patru, si pentru acoperirea avansului aferent perioadei mai 2005 - martie 2006.

Suma de 22,407 milioane euro va fi contractata pentru societatea Metrorex, pentru derularea contractului de mentenanta a materialului rulant si feroviar pentru circulatia in tunel.

Sumele aprobate pentru contractare sunt incluse in plafonul de indatorare externa aprobat pentru anul 2006.

Plata taxelor si impozitelor datorate in cadrul contractelor incheiate vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie.