Se confirma inca o data ca in Romania totul e posibil. Chiar si... cercetarea penala a unui mort! Sintagma "mortul e intotdeauna cel vinovat" ar putea deveni o cutuma judiciara de vreme ce, in majoritatea cazurilor in care vietile unor oameni au fost spulberate in urma unor accidente, cei scosi responsabili sunt chiar victimele acelor tragedii. Asa s-a intamplat si in "cazul Anina".

Ancheta penala declansata de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Caras-Severin cu privire la moartea a sapte mineri de la Exploatarea Anina, ucisi in urma unei explozii produse la 14 ianuarie a.c., l-a scos in final vinovat chiar pe unul dintre ortacii care au pierit in subteran.

Este vorba despre artificierul Danut Puscau (39 de ani), care nu a putut si nici nu va mai putea vreodata sa se apere de acuzele care i-au fost aduse...

Vestea a cazut ca un trasnet asupra micutei comunitati de la poalele muntilor Anina. Vaduvele si familiile celor sapte mineri morti la inceputul acestui an in subteran au incremenit dupa ce procurorii le-au comunicat in scris solutia data.

Printr-o rezolutie a Parchetului de pe langa Tribunalul Caras-Severin, artificierul Danut Puscau a fost declarat vinovat de deflagratia produsa la 14 ianuarie in subteran, fiind acuzat de nu mai putin de cinci infractiuni: ucidere din culpa, trei infractiuni de vatamare corporala din culpa, precum si o infractiune la Legea 90/96 privind protectia muncii.

Intrucat "invinuitul" nu mai este in viata, procurorii au decis incetarea urmaririi penale fata de acesta.

Prin aceeasi rezolutie, directorul Minei Anina, Nicolae Calamariu, ca si alti angajati cu functii de raspundere din cadrul exploatarii miniere, a beneficiat de o rezolutie de neincepere a urmaririi penale (NUP), alegandu-se doar cu o amenda. Cu alte cuvinte, nimeni nu va raspunde penal pentru tragedia petrecuta, in urma careia sapte familii vor ramane pentru totdeauna neconsolate.

Instalatia de aeraj, oprita in mod... deliberat

Virgil Scheider, 43 de ani, Ionut Marc, 27 de ani, Daniel Balan, 29 de ani, Daniel Vanau, 30 de ani, Danut Puscau, 39 de ani - artificier, Gheorghe Marisescu, 45 de ani, si Matei Izvenar, 52 de ani, au lasat in urma lor sotii indoliate, parinti neconsolati si 16 copii care vor creste fara tata.

Practic, intreaga echipa care lucra la abatajul de pe "orizontul opt" al minei a disparut pentru totdeauna. O acumulare de gaz a generat o puternica deflagratie care a spulberat totul in jur.

Socant este faptul ca, la mai bine de opt luni de la tragicul incident, procurorii au ajuns la concluzia ca Danut Puscau ar fi oprit in mod deliberat instalatia de aeraj din abataj si ar fi omis sa efectueze masuratorile asupra concentratiei de metan inainte de impuscarea frontului.

"Neverificarea circuitului electric de impuscare este cert, de o deosebita importanta (...), lucru care a condus in mod direct la producerea accidentului colectiv de munca", este una dintre concluziile procurorilor. In mod logic, daca ar fi sa luam de buna concluzia Parchetului, rezulta ca, de fapt, artificierul Puscau, om cu o experienta de aproape doua decenii in

mina, ar fi urmarit efectiv sa se... sinucida si in acelasi timp sa ia si viata unor colegi de sut, ceea ce, in ciuda argumentelor organelor de ancheta, e imposibil de crezut.

Fapte cosmetizate

La fel de discutabila este si concluzia conform careia concentratia de gaz din subteran, cu putin inainte de producerea deflagratiei, se situa in limite admisibile (intre 0,4% si 0,5%). Imediat dupa tragedie, prima reactie a minerilor a fost aceea sa spuna ca la Anina devenise un obicei sa se intre in subteran chiar si atunci cand aceste limite erau cu mult depasite.

Minerii au acuzat conducerea exploatarii Anina ca obisnuia sa trimita oamenii la moarte sigura: "Desi se cunostea faptul ca, in subteran, concentratia de gaz metan este mult peste limita de siguranta, minerii erau obligati sa lucreze in continuare, altfel nu-si luau banii".

Daniel Ciobanasu, care a lucrat in mina mai bine de 12 ani, afirma ca aceasta tragedie se putea evita: "Mie nu mi-e frica de director, de nimeni, doar de Dumnezeu. Ne obligau sa puscam chiar si atunci cand concentratia de metan era peste limita admisa. Asta e adevarul!", declara transant minerul.

Mai mult, supravietuitorii tragicului incident sustin ca explozia s-a produs in jurul orei 3-3.30, insa procurorii consemneaza in raportul anchetei ora 5.30. Desi exista expertize care atesta ca artificierul Puscau nici nu a apucat sa detoneze explozivul, in mod inexplicabil organele de ancheta sustin contrariul.

Integral in Romania Libera