"Suna nasol. Nu-ti convine. Te si oftici. Frate, dar daca - fereasca Dumnezeu - te imbolnavesti? Pai, daca dai la timp banul la fisc, nu mai platesti spitalul". Aceasta este fraza cu care Agentia Nationala de Administrare Fiscala vrea sa transforme elevii de astazi in contribuabilii de maine.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va initia o campanie de “educatie fiscala” destinata elevilor de liceu, din toata tara, prin care tinerii vor fi invatati ca plata impozitelor este o obligatie civica, a declarat, luni, presedintele ANAF, Sebastian Bodu.

Campania sociala se va desfasura in lunile octombrie-decembrie si se va realiza prin intermediul a 7.500 de afise, 700.000 de fluturasi, dar si a discutiilor directe dintre Bodu si elevii de liceu.

Misionariat fiscal

Presedintele ANAF va vizita mai multe orase din tara, printre care Constanta, Iasi, Sibiu, Timisoara, Craiova si Bucuresti, in care va lua parte la dezbateri cu elevii din unul sau doua licee. "Tinerii nu sunt subiectul impozitarii, dar obligatia de a plati impozitele si taxele la stat trebuie sa se impregneze de la varste mici", a explicat Bodu.

"Textul nu este tehnic, academic, ci este conceput astfel incat sa fie pe intelesul elevilor si incearca sa fie cu umor, cu argou, ca sa nu-l arunce la cos dupa trei secunde", a mai spus Bodu, care este de parere ca “nu trebuie sa fim ipocriti, asa vorbesc elevii de liceu".

“Suna nasol”

Numele campaniei este "S-o facem legal!" iar textul este argotic, bazat pe expresii de genul "frate", "te oftici", "smecher", “nasol”, prin care incearca sa fie persuasiv si sa demonstreze ca plata impozitelor nu e numai o obligatie si o constrangere, dar si o actiune care aduce foloase din plin: ingrijire medicala, pensii, scolarizare.

Campania nu este finantata din bani publici si are ca parteneri Imprimeria Nationala, care s-a ocupat de tiparire, si Ministerul Educatiei, care va organiza dezbaterile in scoli si distributia materialelor.