Senatul Romaniei a aprobat la jumatatea lunii octombrie primul proiect de lege care prevede schimbarea artificiala a vremii. De aici pina la intrarea lui in vigoare mai este un singur pas: votul Camerei Deputatilor.

Agricultura si sportivii, protejati de intemperii

Potrivit actului normativ, autoritatile ar urma sa infiinteze o administratie care se va ocupa „cu desfasurarea de aplicatii locale de modificare a vremii, adica combaterea grindinei, sa controleze precipitatiile, sa inlature ceata densa din aeroporturi si porturi. Totodata, ea va trebui sa diminueze sau sa inlature fenomenele meteorologice violente, adica tornade locale si fulgere“.

Pe linga prevenirea si diminuarea pagubelor produse de urgiile naturii in agricultura, dar si la nivel social, un alt scop al proiectului este imbunatatirea conditiilor meteorologice pentru manifestari sportive si sarbatori nationale.

Prafuri contra inundatiilor

Potrivit expertilor climatologi, controlarea precipitatiilor si inlaturarea fenomenului de grindina se pot face prin trei metode: trimiterea de pulberi incarcate cu ioni pentru imprastierea norilor, ionizarea atmosferei si lansarea de rachete.

Asa incit daca o regiune risca sa fie inundata in urma unor ploi abundente, precipitatiile vor fi dispersate pe o arie extinsa, iar pericolul de inundatii va fi diminuat. Pina in prezent, Romania a implementat prima etapa din cadrul Programului National de Combatere a Grindinei si a Precipitatiilor, o unitate pilot fiind construita in Prahova.

„S-au desfasurat 23 misiuni in cadrul carora au fost lansate 350 de rachete antigrindina, iar valoarea pagubelor evitate in agricultura a depasit 700 de miliarde de lei vechi“, potrivit raportului realizat anul acesta de Ministerul Agriculturii.

Pentru a construi o unitate de combatere a caderilor de grindina cu 12 puncte de lansare si un punct de comanda care asigura protectia a aproximativ 140 de mii de hectare este nevoie de aproximativ 3,2 milioane de euro. Costurile de exploatare, pe sezon, a unitatii care deserveste aproximativ 140.000 de hectare de teren se ridica la maximum 10 euro pe hectar.

Judetele nominalizate, prin hotarire de guvern, pentru realizarea de unitati de combatere a grindinei sint Prahova, Vrancea, Iasi, Mures si Timis. Costurile pentru implementarea sistemului national cu opt unitati de combatere a grindinei, cum prevede HG, se vor ridica la aproximativ 23 de milioane de euro.

Integral in Cotidianul